Hekkensluiter Volendam focust op Van den Berg-schoonheid en pakt een punt bij Zwolle

Hekkensluiter FC Volendam heeft zondagmiddag een punt behouden in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle. Het team uit het vissersdorp kwam als overwinnaar uit de strijd, aangezien het lokale team twee doelpunten afgekeurd kreeg. Hij scoorde een geldig doelpunt en hoe, maar dankzij de aanvoerder kwamen de bezoekers gelijk: 1-1.

Beide ploegen waren de afgelopen weken niet in topvorm. PEC heeft de laatste drie wedstrijden op rij verloren, terwijl Volendam in de laatste acht wedstrijden slechts twee punten heeft. Coach Johnny Jansen had wederom Davy van den Berg ter beschikking van de thuisploeg, die vorige week geschorst werd en ten koste van Eliano Reijnders terugkeerde in de ploeg. FC Volendam miste linksback George Cox, die vorige week geblesseerd raakte in de thuiswedstrijd tegen NEC (2-5). Als gevolg hiervan bezorgden Regilio Simons en Michael Dingsdag Deron Payne voor het eerst sinds begin november een basisplaats. Bovendien ontbrak spits Robert Mühren door trieste omstandigheden: zijn goede vriend Ramon Visser overleed eerder deze week op 35-jarige leeftijd.

Het artikel gaat verder onder de video.

De eerste ontmoeting tussen beide clubs dit seizoen, begin december, eindigde met een 0-5-zege voor PEC. Het was de laatste wedstrijd van coach Matthias Kohler op de spelersbank van Volendam.

Zondagmiddag begon PEC eveneens dominant aan de confrontatie met de onderste ploeg. Het eerste doelpunt had al twee minuten later kunnen vallen: Bram van Polen kopte een voorzet van Filip Krastev richting Sylvester van de Water. Zijn lage schot verdween buiten het bereik van doelman Mio Backhaus en belandde op de buitenkant van de paal. Na tien minuten kreeg Zwolle de tweede grote kans voor het eerste elftal, toen Backhaus na een korte hoekschop van Van den Berg een voorzet voor de voeten van Lennart Thy zette. De aanvaller schoot echter van dichtbij hoog.

De storm in Zwolle nam daarna flink af, al behield de ploeg van Jansen veruit het meeste balbezit. Volendam zag er echter af en toe gevaarlijk uit en kreeg na een half uur zelfs een grote kans toen Bilal Ould-Chikh laag voorzet op spits Vivaldo Semedo, die volkomen vrij was, maar binnen een vingerbreedte van Jasper Schendelaar kwam.

Vlak voor rust leek PEC op het punt te staan ​​de ban te verbreken. Anselmo MacNulty zette vanaf links voor, maar spits Thy kon er met zijn hoofd niet bij. Thy veroverde de bal echter terug via Van de Water, waarna hij overtuigend uit de hoek schoot. De scheidsrechter bestudeerde vervolgens de beelden en concludeerde dat de Duitse spits buitenspel stond toen MacNulty voorzet. Hoewel hij de bal niet aanraakte, deed hij toch mee aan de wedstrijd met zijn koppoging, zo luidde het oordeel, waardoor het doelpunt werd goedgekeurd en beide teams bij rust met een 0-0 stand naar de kleedkamer gingen.

Na tien minuten spelen in de tweede helft konden de toeschouwers eindelijk een doelpunt zien, en wat voor een doelpunt. Na een overtreding van Brian Plat op de dribbelende Anouar El Azzouzi mocht Van den Berg een vrije trap nemen van buiten het strafschopgebied. De middenvelder liet opnieuw zien dat hij bij zo’n gelegenheid wel raad wist en schoot schitterend op de verre voorzet, achter de nutteloze Backhaus: 1-0.

PEC kreeg daarna via onder meer Krastev en Thy grote kansen op een tweede doelpunt, maar het was Volendam dat opstond en uit een hoekschop gelijk maakte. Uiteindelijk was aanvoerder Damon Mirani de gelukkige die met een kopbal kon scoren: 1-1. PEC zocht daarna opnieuw naar voordeel, onder meer invaller Apostolos Vellios. De Griek dacht de drie punten in blessuretijd te kunnen scoren, maar zag tot zijn ontsteltenis dat ook dit doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel.

Volendam boekte weinig vooruitgang in het gelijkspel, dat de bezoekers als overwinning vierden. De ploeg uit Simons en Dingsdag heeft één punt achterstand op Vitesse, dat zaterdag verloor van het op de zestiende plaats geplaatste RKC Waalwijk, maar staat wel laatste met twee punten minder dan de Arnhemmers. De achterstand van Volendam op de zestiende plaats (van de RKC), wat betekent dat aan het einde van de fase de degradatie-play-off wordt gespeeld, bedraagt ​​na 25 speelronden zeven punten. Bij winst had PEC op punten gelijk kunnen komen met het als elfde geplaatste Sparta Rotterdam, maar door de puntendeling blijven ze steken op de dertiende plaats in de Eredivisie.