Sparta crasht in Enschede |

Sparta Rotterdam, nummer 10 van de Eredivisie, ging vanmiddag op bezoek bij FC Twente, de huidige nummer 3 van de ranglijst. De Tukkers zijn in de race om zich te plaatsen voor de UEFA Champions League, omdat Nederland volgend seizoen twee directe plaatsen heeft voor de Europese topclubcompetitie en de nummer 3 via het kwalificatietoernooi een plek in de duizend ballenmiljoen dollar kan proberen te bemachtigen.

Ook coach Jeroen Rijsdijk moest voor deze wedstrijd een puzzel in elkaar zetten. Door de week werd al duidelijk dat Bart Vriends niet zou spelen, maar ook Joshua Kitolano was niet in de Grolsch Veste. De Noorse middenvelder heeft sinds zijn komst in de zomer van 2022 geen wedstrijd gemist, maar moet nu voor het eerst vertrekken vanwege een blessure. Hierdoor startte Pelle Clement in het groen-witte Rotterdam vanaf de basiself. De voorhoede bestond wederom uit het SaLaMi-trio met Saito, Lauritsen en Mito.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan voormalig Twente-coach en erelid Kees Rijvers trapte FC Twente af in een bomvolle Veste. Het was echter Sparta dat in het eerste kwartier de meest aanvallende bedoelingen had. Een schot van Verschueren eindigde in een hoekschop en ook Mito betrad het gebied van de Tukkers, maar kon de bal niet bij de juiste speler krijgen. Saïd Bakari mocht in de 17e speelminuut van de kant, maar zijn harde voorzet ging langs iedereen heen.

Na precies twintig minuten spelen was de eerste kans van Twente het eerste doelpunt. Waar Sparta met voorzetten moeite had om een ​​ploeggenoot te bereiken, was de voorzet van Michel Vlap maatwerk. Deze belandde perfect op het hoofd van Daan Rots, die de stand op 1-0 maakte.

In de 30e minuut gaf Bakari de bal te kort terug aan Olij, waardoor Vlap verder kon richting de Sparta-doelman. Olij kwam iets eerder bij de bal en voorkwam de stand van 2-0. De menigte in Enschede barstte in woede uit en schreeuwde om een ​​penalty. Dat bleek te veel gevraagd van scheidsrechter Dieperink en zijn hulp van Zeist. Kort voor rust liet Nick Olij in één minuut twee keer zien waarom hij is opgenomen in de shortlist van het Nederlands elftal. De Sparta-doelman pakte twee wereldballen op rij. In de laatste minuten van de eerste helft, waarin twee minuten aan verlengingen werden toegevoegd, veranderde er niets aan de 1-0-stand.

Na een kwartier wachten op het geluid van enkele top 40 Duitse hits uit de jaren tachtig en de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival werd duidelijk dat Shunsuke Mito bij Sparta in de kleedkamer bleef zitten. Hij werd vervangen door Charles-Andreas Brym. In de tweede helft werd het krachtsverschil tussen beide ploegen duidelijk zichtbaar. FC Twente domineerde en Sparta kon de bal niet in de ploeg houden. De Tukkers hadden echter moeite met de eindpass, waardoor Sparta toch kon hopen op een knappe gelijkmaker.

In de 62e minuut was het opnieuw Nick Olij die Sparta op de been hield. Nadat Brym heel eenvoudig de bal verspeelde kon FC Twente binnen drie seconden op het Spartaanse doel schieten, maar de doelman nam de bal mee in de benedenhoek. Met nog een klein kwartier te gaan nam FC Twente een verdiende 2-0 voorsprong. Myron Boadu profiteerde van het gat in de Sparta-defensie en de invaller passeerde de bal onder Olij door.

In de 89e minuut deed Sparta er iets tegen. Pelle Clement schoot van buiten het strafschopgebied en scoorde. Dat was het voor Sparta. Kasteelclub was duidelijk te klein voor de nummer 3 van de Eredivisie en kan zich opmaken voor de thuiswedstrijd van volgende week tegen nummer 5 van de ranglijst, Ajax.

Sparta Rotterdam: Nick Olij, Saïd Bakari (90. Rayvien Rosario), Rick Meissen, Mike Eerdhuijzen (78. Tijs Velthuis), Djevencio van der Kust, Jonathan de Guzman (72. Metinho), Shunsuke Mito (46. Charles-Andreas Brym ), Pelle Clement, Tobias Lauritsen, Arno Verschueren, Koki Saito