2e klasse D: DHC wint met 1-0 op onderste Hillegersberg

De meeste DHC-spelers vierden de thuiswedstrijd (1-0) tegen onderste ploeg Hillegersberg lang in hun kleedkamer. Hetzelfde gebeurde vijf maanden geleden, half oktober, toen de uitwedstrijd met dezelfde cijfers werd gewonnen. Voor aanvang van de terugwedstrijd waren DHC en Hillegersberg met slechts twaalf doelpunten de laagst scorende ploegen, wat duidelijk maakte dat veel doelpunten niet te verwachten waren op de Brasserskade.

Tekst: Wicher Schreuders | Foto’s: Franca Dobbe

De zwart-groene ploeg kwam binnen een minuut op voorsprong. Direct na de aftrap ging DHC in de aanval, de bal ging hoog vanaf de zijkant, voor het doel, verdedigd door Hillegersberg. De bal kwam en ging, waarna DHC-aanvoerder Giovalli Serbony de bal met een fraaie ‘Fallrückzieher’ naar het centrum stuurde: 1-0. Sommige toeschouwers herinnerden zich dat Serbony eerder dit seizoen ook al een even mooie ‘Fallrückzieher’ maakte, maar toen, afgelopen zaterdag 18 november thuis tegen Westlandia, belandde de bal op de lat. Deze keer was het een succes en stond de thuisclub al na 45 seconden op voorsprong.

Gezien het zeer slechte scoringsvermogen van beide ploegen tijdens deze competitie, had men kunnen aannemen dat dit zo zou blijven, al leek dat onwaarschijnlijk. Het restant van de eerste helft was DHC sterker dan de rode lantaarn Rotterdam. Groen en zwart speelden in de andere helft vrijwel constant, maar zonder echt gevaarlijk te worden. Halverwege de eerste helft zorgde een combinatie tussen Michael van de Ende en Dominique Ahahanzo voor een goed schot van Quinten van Zweden, maar Rotterdamse doelman Mitchel Riemen redde de dag. Bij een nieuwe Delftse aanval viel Van Zweden binnen de beruchte lijnen, maar scheidsrechter Ed Toonen (Waddinxveen) liet doorspelen. Hillegersberg bood er absoluut niets voor terug. Kort voor rust belandde het eerste schot van de Rotterdammers op de paal, terwijl in blessuretijd DHC-doelman Oussama Zayzaoui de bal uit het strafschopgebied moest trappen. En dat was het hele gevaar van Rotterdam.

Na de doelpuntenwisseling kopte Serbony in de 53e minuut goed na een voorzet van Ahanhanzo, maar wederom was het doelman Riemen die het doelpunt voorkwam. Dat zei eigenlijk alles over de tweede helft. Het spelniveau daalde vervolgens naar een zeer twijfelachtig niveau. Beide teams verloren heel vaak de bal, waardoor het spelbeeld onwillekeurig van de ene naar de andere kant verschoof, maar er was vrijwel geen normale combinatie meer te zien. DHC kwam ver op achterstand, terwijl Hillegersberg de hele wedstrijd niets liet zien. Een vrije trap van Michael van de Ende werd vlak voordat Van Zweden binnenkwam onderschept door doelman Riemen. Een heel afstandsschot vanaf veertig meter van de ploeg van Hillegersberg belandde uiteindelijk op de lat, gelukkig voor de thuisclub. Doelpogingen van de Delftse invallers Jurgylio Limon en Jordan Leite Lopes gingen naast of over het doel. In de verlenging viel een Serbony-lobpoging in handen van doelman Riemen. Pas na een lange verlenging floot scheidsrechter Toonen het einde van de wedstrijd, wat voor de toeschouwers een opluchting was na een bijzonder slechte tweede helft.

Na zestien wedstrijden won DHC voor de vierde keer in deze competitie, de tweede keer van Hillegersberg. Het is de eerste overwinning sinds 2 december, thuis tegen Neptunus-Schiebroek. Sindsdien hebben ze in zes wedstrijden niet meer gewonnen en slechts twee keer gelijk gespeeld. De zwartbonten stijgen nu (16-16) naar de negende en tiende plaats gedeeld met HBSS, net boven Berkel en Neptunus-Schiebroek, slechts één punt achter achtste Vitesse Delft (16-17). Om meteen veilig te zijn moet men minimaal op de achtste plaats eindigen. Het is dan ook duidelijk dat de volgende drie DHC-duels vroege “finales” zullen zijn: HBSS thuis, Berkel uit, Vitesse Delft thuis. Alleen als er in die wedstrijden voldoende resultaat wordt behaald, volgen nog vijf zeer belangrijke wedstrijden. Na dit duel bevindt Hillegersberg zich op een wanhopige 13e positie met slechts acht punten, en het doek lijkt bijna gevallen voor die ploeg.

(Klik HIER voor meer foto’s van DHC-Hillegersberg)