2e divisie D: Vitesse Delft lijdt kostbare nederlaag tegen Nieuwerkerk

Vitesse Delft verloor de thuiswedstrijd tegen Nieuwerkerk. In een direct duel om een ​​stevige plek in de middenmoot wonnen de bezoekers alle drie de punten van Tanthof-Zuid: 1-2.

Tekst: Harold Koster | Foto’s: Moshe Amsalem

Op Sportpark Tanthof in Delft-Zuid stond veel op het spel. Vitesse Delft wilde de neerwaartse spiraal van een middelmatig tijdperk doorbreken met een overwinning voor eigen fans. Nieuwerkerk wilde op zijn beurt de flow van het team voortzetten.

De wedstrijd begon erg slecht. Beide ploegen, vooral de thuisploeg, gebruikten vaak de lange bal en werden zelden gevaarlijk. Een kopbal van Nieuwerkerk-aanvaller Rowendey Schoop leverde geen gevaar op. In de achttiende minuut verloor Vitesse Delft de bal op eigen helft. Aanvoerder Stefan van der Vlegel, die later uitviel vanwege een blessure (whiplash), dacht niet na en schoot van grote afstand over doelman Sven Bekking heen. Een mooie goal, waar de lokale doelman geen verwijt van kreeg: 0-1.

Drie minuten later was het bijna 0-2, maar verdediger Hamza el Kaddouri redde de lijn. Vitesse Delft had weinig te bieden. De ploeg van coach Ronald Hes deed niet meer dan een paar onschuldige schoten van Rayan Achalhi, Mark de Graaf en El Kaddouri. Kort voor rust werd spits Duncan Sjerp naar binnen gestuurd, maar zijn schot ging over. De eerste helft, waarin het voetbal erg slecht was, eindigde met een voordeel voor de bezoekers.

In de tweede helft gebeurde er nog meer. Nadat Nieuwerker-verdediger Bart Meeske een gele kaart kreeg, eindigde een aanval van Vitesse Delft in Mark de Graaf. Hij kapte terug en schoot de bal in de vijftigste minuut feilloos binnen, waardoor doelman Kevin de Geus kansloos bleef: 1-1. Enkele minuten later werd Nieuwerkerk gevaarlijk door een verdwaalde voorzet van Tygo Letwory, die op de lat belandde. Het spel golfde heen en weer en Letwory zelf kopte een paar minuten later in een veelbelovende positie.

Aan de andere kant een goed schot van De Graaf, de beste man van Vitesse Delft, maar nu redde De Geus goed. Hierna leek de thuisploeg iets superieur en dat zorgde voor kansen voor Sjerp, die alleen te veel tijd nodig had voor De Geus en aanvoerder Daan Burgering, die tegen de paal volleyde. Menno Homan en invaller Tijani Tjin-Asjoe kregen een gele kaart van scheidsrechter Ricardo Mulder en Vitesse Delft leek het meeste recht te hebben om te profiteren. Maar in de 71e minuut verscheen Schoop, die hard speelde en zich losmaakte en slechts in de buurt van Bekking kon komen. Hij passeerde de bal vakkundig over de doelman en de bezoekers kwamen weer op voorsprong: 1-2.

Zes minuten later kreeg Schoop een rode kaart. Na een kleine schermutseling duwde hij El Haddouri weg. Mulder was op de hoogte en vastberaden. Nieuwerkerk moest met tien man verder. Vitesse Delft had nog een kwartier de tijd om met numerieke meerderheid gelijk te maken. De ploeg probeerde het, maar gevaarlijk werd het bijna niet meer. Nieuwerker verliet het veld enigszins tevreden als winnaar (96 minuten).

Voor de Delftenaren is het lek nog niet verholpen en volgende week wacht het sterke SC Monster. Nieuwerkerk speelt een thuiswedstrijd, omdat de ploeg van coach Van Noort bezoek krijgt van Westlandia.