PSV verslaat PEC Zwolle met 1-7 (!), Luuk de Jong nieuwe topscorer in de Eredivisie

PSV heeft zaterdagavond een monsterzege geboekt op PEC Zwolle. De Eredivisie-koploper was met maar liefst 1-7 te sterk. Hij scoorde een hattrick en verhoogde zijn seizoenstotaal naar 22 doelpunten, waarmee hij de nieuwe topscorer van de Eredivisie werd. Na rust scoorden de Eindhovenaren vijf doelpunten door naïef spel van de tegenstander.

Na het goede gelijkspel tegen Borussia Dortmund (1-1) stond PSV op speeldag drieëntwintig tegenover PEC Zwolle. De ploeg van Peter Bosz kreeg een verrassing: door een lichte blessure van Ismael Saibari startte de veelbesproken Isaac Babadi in de basiself. Bram van Polen, twintig jaar ouder dan hij, keerde na een schorsing terug naar de Overijsselse ploeg.

Het artikel gaat verder onder de video.

De jongeling uit Eindhoven leek na een fraaie pass van Joey Veerman het eerste doelpunt van PSV te scoren, maar zijn doelpunt werd na tussenkomst van de VAR afgekeurd. Dankzij de spelmaker van Volendam creëerden de bezoekers in de openingsfase kansen, al waren zachte schoten een gemakkelijke prooi voor Jasper Schendelaar. Ondanks de compacte lijnen van Zwolle konden ze de weg prima vinden. Buitenspelers Hirving Lozano en Johan Bakayoko toonden de nodige arbeidsethos, maar waren niet altijd vrolijk: vooral de acties van de Belg werden vaak in de zestien gesmoord. Hij blauwe vingers.

Hij was echter degene die op het halfuur de 0-1 maakte door een voorzet van Sergiño Dest binnen te koppen. Een paar minuten later deed topspecialist De Jong dat op een Eindhovense bocht, ondanks het nodige heen en weer. De ploeg van Stad van Licht kreeg voor rust de nodige kansen om de marge verder te vergroten. Veerman kwam twee keer dichtbij, maar de lat en een Zwolse verdediger voorkwamen dat de Champions League-ster scoorde. Lozano probeerde het ook, maar zijn schot ging naast.

Bij rust kwam de stand echter niet op 0-2, want Eliano Reijnders maakte enkele minuten voor tijd de gelijkmaker. Na een snelle tegenaanval stapte de kleine buitenspeler naar voren en schoot hardnekkig, maar Walter Benítez maakte een flagrante fout. PEC was tot dan toe nauwelijks gevaarlijk geweest, omdat de ploeg van Johnny Jansen veel moeite had met de hoge druk van PSV. Bij de zeldzame tegenaanval werd het open middenveld van de bezoekers snel gepasseerd, maar een gesmoord schot van Reijnders zelf was het enige wapenfeit.

Na rust begon de thuisploeg enthousiast, maar verloor al snel de controle. Na een afgekeurde corner begon Younes Namli in eigen gebied te pingelen en werd van de bal ontdaan, waarna De Jong zijn tweede van de middag in een leeg doel scoorde. Dit leek de aanvalsdrift van de Zwolse ploeg echter niet af te schrikken: brute druk zorgde voor meer beweging in het spel. Door het gebrek aan passprecisie kende PSV echter geen problemen, op een klein kansje voor Davy van den Berg na.

Het spel van de lokale ploeg was uiteindelijk meer naïef dan gedurfd, omdat ze zichzelf in de verdediging de nodige ruimte gaven. PSV profiteerde hier meerdere malen van en kwam met nog een kwartier te gaan op een 1-6 voorsprong. Het vierde doelpunt kwam via de voet van Bakayoko, die na een goede actie van De Jong op de linkerflank met gemak afrondde. Kort daarna was het de beurt aan de 33-jarige spits, die na een voorzet van Lozano aan de aandacht ontsnapte en zijn hattrick compleet maakte. Een paar minuten later schoot Sam Kersten de bal in eigen doel na een voorzet van de Mexicaan.

Daarmee was de gifbeker voor PEC Zwolle nog steeds niet leeg, want in de slotfase zakte de invaller Ricardo Pepi bij 1-7 in elkaar na een slecht voorbereide voorzet van Jordan Teze. De Amerikaan was daarna dicht bij het achtste doelpunt, maar zijn schot tegen de paal redde de Zwolse ploeg.