Groningers vechten bij De Kuip

Donderdag 29 februari 2024 om 22:00 uur

FC Groningen is er niet in geslaagd de finale van de TOTO KNVB Beker te bereiken. Feyenoord zegevierde in de halve finale na 90 minuten voetbal in De Kuip. Orgullo del Norte kwam voor rust op voorsprong dankzij Laros Duarte, maar capituleerde na rust dankzij doelpunten van David Hancko en Ondrej Lingr. Hierdoor behaalde Feyenoord een 2-1 overwinning.

FC Groningen vertrok donderdagmiddag vroeg richting Rotterdam met het idee dat een goed resultaat alleen mogelijk was als ze samen vochten. Speciaal voor de halve finale van het TOTO KNVB-bekertoernooi droeg aanvoerder Leandro Bacuna een aanvoerdersband, aansluitend op het piratenthema dat de fans aan het toernooi koppelden. Coach Dick Lukkien koos voor een middenveld met Laros Duarte en Johan Hove op de as.

De 1.200 worstelaars in de bovencabine wurgden gedurende de wedstrijd herhaaldelijk de ruim 45.000 toeschouwers in het stadion. FC Groningen viel in de eerste helft veelvuldig het doel van de tegenstander aan. Het eerste doelpunt viel al na een minuut voor Luciano Valente, die de bal van afstand naast schoof. Thom van Bergen achtervolgde international Mats Wieffer in de openingsfase op brute wijze, waarna Laros Duarte de bal diep op de Feyenoord-helft pakte. De middenvelder verpletterde na twaalf minuten voetbal het buskruit en raakte met zijn linkervoet de paal.

De tegenstander had meer balbezit en voerde de druk op, maar de verdediging van Groningen stond uitstekend. Yankuba Minteh en Igor Paixao waren gevaarlijk, maar het doel van Hidde Jurjus werd schoongehouden. Een kogel die van Duarte’s linkerhand afketste, raakte zijn doel. FC Groningen kwam verdiend op een 0-1-voorsprong dankzij een afstandsschot van de middenvelder. Hoewel Feyenoord op zoek ging naar de gelijkmaker, bleef de Trots van het Noorden als team strijden en bereikte met voorsprong de rust. De mannen van Lukkien wisten dat hen een zware tweede helft te wachten stond.

De zee werd ruw nadat de kalme en sterke stormen begonnen op te treden. De storm die Lukkien had voorspeld. Jurjus profiteerde na een minuut spelen in de tweede helft met een goede reflex van de inzet van Minteh. FC Groningen moest zich terugtrekken. De storm hield aan en bleek moeilijk te vermijden. David Hancko scoorde na een uur spelen de gelijkmaker. De Slowaak rondde een voorzet van Calvin Stengs af op de tweede paal, 1-1.

Feyenoord rook bloed, maar FC Groningen capituleerde nog steeds niet. Onder leiding van de mannen aan het front bleef hij elke meter vechten; Romano Postema en Van Bergen. De eerste wissel van Groningen kwam een ​​kwartier voor tijd. Nick Bakker kwam bij het team als vervanger van Isak Määttä.

Helaas kregen de Groningse mannen in de slotfase van de wedstrijd de genadeslag. Invaller Ondrej Lingr verscheen vooraan en zette een lage voorzet vanaf links in het net, 2-1. Nieuwe spelers als Rui Mendes, Noam Emeran, Kristian Lien en Fofin Turay konden de stand niet meer veranderen. De thuisploeg kreeg nog kansen om de score uit te breiden, maar Jurjus stond meerdere keren op de goede plek.

FC zette zichzelf tegen Feyenoord definitief op de kaart, maar na ruim negentig minuten mesgevecht tussen de tanden gingen de Groningers uiteindelijk ten onder in De Kuip. Aan het prachtige bekeravontuur waarin de ploeg scheurbuik overleefde en enkele mooie overwinningen vierde, kwam na een spannende halve finale een einde.