Invaller Lingr leidt Feyenoord naar bekerfinale tegen NEC

Feyenoord heeft moeite om de bekerfinale te bereiken. De club kwam in de tweede helft van de halve finale tegen FC Groningen terug en won met 2-1. Ondrej Lingr, die de onzichtbare Ayase Ueda verving, scoorde in de 83e minuut het winnende doelpunt.

Feyenoord kan voor de veertiende keer de KNVB-beker winnen. NEC krijgt op 21 april een vijfde kans van slagen na vier verliespartijen in de finales. Voor de grote club uit Rotterdam is de beker dit seizoen de meest realistische prijs, na de uitschakeling tegen AS Roma in de Europa League. Feyenoord begint de uitwedstrijd van zondag tegen koploper PSV met een achterstand van tien punten.

FC Groningen, bekerwinnaar van 2015, zal de komende maanden strijden voor een snelle terugkeer in de Eredivisie. De club staat op de zesde plaats in de Keuken Kampioen Divisie, een positie die hen aan het einde van het seizoen een plek in de play-offs oplevert.

FC Groningen was voor rust de gevaarlijkste ploeg in een volle Kuip. De nummer 2 van de Eredivisie begon slecht en zonder enkele basisspelers. Coach Arne Slot miste de zieke Quilindschy Hartman en de geblesseerde Alireza Jahanbakhsh. Justin Bijlow en Gernot Trauner zijn al enige tijd afwezig bij Feyenoord en Santiago Giménez moest een schorsing uitzitten na gele kaarten in bekerwedstrijden met PSV en AZ. Hij werd vervangen door Ueda. De Japanner, getekend voor 9 miljoen euro, is de duurste aanwinst in de geschiedenis van Feyenoord, maar hij scoorde dit seizoen slechts één doelpunt.

FC Groningen speelde dapper voetbal en koos waar mogelijk voor de aanval. Laros Duarte, geboren in Rotterdam en international van Kaapverdië, strafte in de dertiende minuut bijna een fout van Mats Wieffer af. De middenvelder schoot hard op de paal. Met een beetje geluk kreeg hij in de 31e minuut gelijk. Duarte schoot tussen het been van verdediger Thomas Beelen (0-1).

Toen Luka Ivanusec en Bart Nieuwkoop werden vervangen door Igor Paixão en Marcos López, speelde Feyenoord in de tweede helft met veel meer energie. De snelle Yankuba Minteh, die zondag in Almere tweemaal scoorde, was al dicht bij de gelijkmaker. David Hancko scoorde in de 62e minuut, na een goede voorzet van Calvin Stengs. FC Groningen krijsde en brak na de gelijkspel. Sommige spelers hadden last van krampen. Lingr stond nog geen drie minuten op het veld toen hij voorkwam dat Feyenoord extra tijd moest spelen voor de hoofdwedstrijd van zondag tegen PSV. Stengs gleed in de slotfase uit en moest op een brancard het veld verlaten.