Titelverdediger AZ uitgeschakeld na strafschoppen van FC Porto in Youth League

AZ U19 is uitgeschakeld in de Jeugdcompetitie. De Alkmaarders verloren na strafschoppen van FC Porto in de achtste finales van het toernooi dat ze vorig jaar wonnen.

Door het zonnige weer hadden de Portugezen nauwelijks tijd nodig om te acclimatiseren in Wijdewormer. In tien minuten tijd kregen de bezoekers twee goede kansen op het eerste doelpunt. Een fraaie dubbele redding van AZ-doelman Tristan Kuijsten hield Alkmaarders in de openingsfase op de been.

Goede markering

Tegen alle verwachtingen in kwam AZ in de 34e minuut op voorsprong, een prachtige break van Sem Dekkers op Yoël van den Ban zette de spits één op één met Diogo Fernandes. Van den Ban bleef kalm en schoot de bal over de Portugese doelman heen: 1-0.

Het wedstrijdbeeld bleef tot aan de rust ongewijzigd. FC Porto had vaak de bal en stelde de AZ-defensie meerdere keren op de proef. De thuisploeg werd in de overgangsfase enkele keren gevaarlijk, maar wist op de weinige kansen niet te scoren.

In de tweede helft brachten de AZ-jongeren hun dominantie op het scorebord ook over naar het veld. Doelman Fernandes slaakte een zucht van verlichting toen het schot van Dave Kwakman net naast ging.

Ook FC Porto bleef gevaarlijk. Aanvaller Anhá Candé ontsnapte aan het duo Mastoras-Atikallah en kreeg een grote kans, maar de sterke aanvaller kopte over het doel van Kuijsten heen.

Sancties

AZ verdedigde zich in het restant van de tweede helft als een sterke ploeg. De Alkmaarders konden echter niet voorkomen dat FC Porto in blessuretijd gelijk maakte. António Ribeiro kopte een hoekschop binnen en dwong een strafschoppenserie af.

De eerste twee strafschoppen van AZ waren succesvol. Kuijsten redde vervolgens de penalty van Candé en handhaafde de voorsprong: 2-1. Atikallah zag zijn strafschop gered, waarna Porto opnieuw gelijk maakte. Smit wist voor AZ te scoren, maar Addai miste de vijfde strafschop. Gonçalo Sousa besliste vervolgens over het lot van AZ door zonder rust gelijk te krijgen.

Opstelling AZ onder 19: Kuijsten; Dekkers, Mastoras, Atikallah, Dijkstra (Esajas/88); Smit, Kwakman, Oerip (oud/92); Addai, Daal, Van den Ban (Smits/74)