Eredivisie. Alleen Ruben van Bommel (zoon van) scoort tegen Ajax met twee doelpunten

© EPA-EFE

AZ Alkmaar behield zondagavond op speeldag 23 van de Eredivisie de punten thuis tegen Ajax. De boeman onder de Ajax-spelers: Ruben van Bommel, zoon van Antwerp-coach Mark van Bommel. De 19-jarige buitenspeler maakte beide doelpunten: 2-0.

Al na zes minuten werd Van Bommel naar de achterkant van het veld gestuurd. De jonge Nederlander had nog werk te doen, maar deed alsof de Ajax-defensie er niet was en scoorde van buiten het strafschopgebied de 1-0, voorbij Diant Ramaj.

Halverwege de tweede helft dacht Van Bommel voor de tweede keer dat zijn moment was aangebroken en liet de Duitse doelman met een krachtig schot in de linkerbenedenhoek kansloos. Een werkelijk prachtig doelpunt van de jonge Nederlander en derde overwinning op rij voor het team van Maarten Martens.

Uren eerder ontpopte zich nog een negentienjarige als held in de wedstrijd tussen Almere City en Feyenoord: Yankuba Minteh. De Gambiaanse invaller opende pas na ruim zeventig minuten de score met een voorzet en scoorde in de extra tijd ook nog eens 0-2. Milan Corryn werd op het uur naar de verliezende ploeg gebracht.

Het was de dag waarop de beste clubs geen punten verspeelden, want Twente won thuis ook overtuigend van Go Ahead Eagles: 3-0. Sem Steijn (12 en 36) zette de Tukkers voor rust op een veilige plek, na rust bleef Joshua Brenet (60) de score verder aanvullen. Thibo Baeten verving Xander Blomme aan het begin van de tweede helft, Alec van Hoorenbeeck kwam niet van de bank voor de thuisploeg. Philippe Rommens zat vanwege een enkelblessure niet in de bezoekende ploeg.

In het Nederlandse topklassement blijft Feyenoord tien punten achter op de ongenaakbare koploper PSV. Twente en AZ versterken hun derde en vierde plek, Ajax en Go Ahead staan ​​al ruim zes punten achter op Alkmaarders en kunnen hun dromen over kwalificatie voor de Europa League opzij zetten.