AZ doet zichzelf tekort en verliest nipt van de Spurs

AZ verloor nipt op bezoek bij Tottenham Hotspur. Een door Richarlison benutte strafschop versloeg de ploeg uiteindelijk: 1-0. Dit geeft mij het gevoel dat er meer in had gezeten. De Alkmaarders presteerden goed, maar misten precisie in de finale.

Maarten Martens koos in Londen ook voor Ernest Poku op de rechterflank. Hij kreeg de voorkeur boven onder meer Mayckel Lahdo. Naast Poku zouden ook Kristijan Belic en Maxim Dekker een startpositie kunnen hebben. De andere namen waren minder verrassend.

De rivaliserende Spurs speelden daarentegen niet met de sterkste formatie. Coach Ange Postecoglou liet sterke spelers als Micky van den Ven, Dominic Solanke en Brennan Johnson rusten en koos voor een B-elftal.

Vier minuten na rust kreeg de thuisploeg een grote kans. Mikey Moore, 17, scoorde het eerste doelpunt met zijn kopbal, maar kon de bal niet tussen de palen plaatsen.

Naarmate de eerste helft vorderde, verbeterden de Alkmaarders in het spel. Een gevaarlijke voorzet van Denso Kasius (vervanger van de geblesseerde Ruben van Bommel) en een kopbal van Alexandre Penetra behoorden tot de gevaarlijkste wapenfeiten van de bezoekers. Aan de andere kant kreeg Timo Werner twee goede kansen, maar scoorde niet. Er viel dus geen doelpunt in het eerste bedrijf.

Na de thee drukte de Spurs meteen door. Met de komst van Johnson leken ook de inwoners van Noord-Londen meteen bedreigend. Het bleek een voorbode van wat komen zou; Na een strafschop van Dekker stond het uiteindelijk 1-0.

In de volgende fase keek AZ meer aanvallend en kreeg ook meerdere kansen. De grootste was invaller Mayckel Lahdo, die de doelman met 100% kans neerschoot. De Alkmaarders kwamen uiteindelijk niet tot scoren, waardoor ze verloren van de Engelse grootmacht.

In de finale kreeg David Møller Wolfe een rode kaart na zijn tweede gele kaart. Het betekende de tweede rode kaart in vijf dagen tijd voor de Noor.