AZ deelt Ajax de volgende klap uit met Van Bommel – Voetbal International als hoofdrolspeler

AZ heeft Ajax zondag een zware klap toegebracht in de strijd om de vierde plaats in de Eredivisie. In een directe confrontatie wonnen de Alkmaarders dankzij twee doelpunten van Ruben van Bommel. Coach John van ‘t Schip koos voor een andere formatie bij Ajax, maar dat leverde weinig op.

AZ bezorgt Ajax de volgende klap met Van Bommel als hoofdrolspeler
© Professionele opnamen

De vraag was hoe Ajax zou presteren in Alkmaar, drie dagen na de Conference League-wedstrijd tegen FK Bodø/Glimt. Ajax schakelde de Noren in de verlenging uit, maar gezien de wedstrijdvorm mag dat als een wonder worden beschouwd. De ploeg van Van ‘t Schip maakte, net als vorige week tegen NEC, geen goede indruk.

Van ‘t Schip besloot daar verandering in te brengen in Alkmaar. Ajax begon tegen AZ met vijf verdedigers, waarbij onder meer Anton Gaaei aan de basis stond. De coach legde voor aanvang van de wedstrijd uit dat de keuze deels te wijten was aan personele problemen. Zo was Steven Berghuis er niet bij, waardoor de keuze voor de vleugels nog kleiner werd.

Maar zelfs met vijf verdedigers hield Ajax het niet lang vol tegen AZ. De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd en opende al vroeg de score. Vangelis Pavlidis stuurde Ruben van Bommel langs de linkerflank, maar Gaaei en Josip Sutalo werden eenvoudig verslagen. Nadat ook Jorrel Hato eenvoudig werd ontkend door Van Bommel schoot de AZ-aanvaller in de linkerhoek.

Ruben van Bommel viert de 1-0 met Sven Mijnans.

Ajax had weinig rendement op het eerste doelpunt van AZ en het duurde even voordat de bezoekers een kans kregen. Dat gebeurde vlak voor rust, toen Gaaei naderde, ruimte zag en richting de verre hoek draaide. Mathew Ryan zette zijn schot om en even later voorkwam Riechedly Bazoer een schotkans van Kristian Hlynsson.

Toen ontstonden de grootste kansen voor beide partijen. Eerst was Van Bommel aan de beurt, die de bal oppakte nadat Pavlidis deze had verloren en voor zich had liggen. Tot zijn eigen teleurstelling schoot hij echter naast het Ajax-doel. Aan de andere kant was het Kenneth Taylor die met wat geluk de bal via Kristijan Belic voor zijn voeten kreeg en met een AZ-been naast schoot.

Anton Gaaei verlaat Ajax.

Het spel ging heen en weer en dat kwam mede doordat Ajax de bal verloor. Hetzelfde overkwam Gaaei, die tijdens een Amsterdamse aanval op onhandige wijze de bal verspeelde en zo een gevaarlijke tegenaanval van AZ op gang bracht. Van Bommel gaf de bal uiteindelijk door en zag Taylor de dag redden door de bal over de basislijn te duwen. Van ‘t Schip werd moe en zette Gaaei naast Ahmetcan Kaplan, die zijn debuut maakte in de hoofdmacht van Ajax.

Ajax hoopte na rust weer in de wedstrijd te komen, maar dat gebeurde niet. Kort nadat Van ‘t Schip nog een aanvaller, Chuba Akpom, aan de ploeg had toegevoegd, scoorde AZ voor de tweede keer. Pavlidis won het duel met een kopbal en vond invaller Mayckel Lahdo. De aanvaller zette laag voor en bereikte Van Bommel, die de ruimte had en net als voor rust met zijn rechtervoet in de linkerhoek schoot.

Het was voor Ajax al het 43e doelpunt van dit seizoen, wat de dramatische staat van de verdediging onderstreept. De wedstrijd leek 2-0 beslist, maar Ajax scoorde toch. Brian Brobbey rondde het doelpunt goed af, maar de VAR keurde het doelpunt af. Zo eindigde het in Alkmaar op 2-0. Vooralsnog moeten de Amsterdammers de vierde plaats afstaan ​​nu AZ de voorsprong heeft vergroot naar zes punten. Aan de andere kant voelt Ajax de adem van onder meer Go Ahead Eagles, NEC en FC Utrecht in de nek.