Met vijf verdedigers krijgt Ajax een nieuwe klap in Alkmaar, AZ is met 2-0 te sterk

AZ viert het doelpunt van Rubén van Bommel

Voetbal

AZ heeft opnieuw een klap uitgedeeld aan het wankelende Ajax. De Alkmaarders waren dankzij twee doelpunten van Ruben van Bommel de sterkste met 2-0 en vergrootten het verschil met de vijfde plaats Ajax in het klassement naar zes punten.

Uit pure wanhoop in donkere tijden paste coach John van ‘t Schip een noodmaatregel toe op de opstelling. Ajax verruilde het traditionele 4-3-3 voor een systeem van vijf verdedigers, met Anton Gaaei, Devyne Rensch, Josip Sutalo, Jorrel Hato en Borna Sosa.

Van Bommel ontsnapt, Gaaei wordt opnieuw slachtoffer

Is de Ajax-verdediging, die dit seizoen zo vaak heeft gefaald, ineens ondoordringbaar geworden? Graag gedaan. Die stond nog open en AZ-linksbuiten Ruben van Bommel demonstreerde het in de zevende minuut pijnlijk.

Van Bommel ontsnapte op links van Gaaei, ook Sutalo gaf hem veel ruimte en klopte doelman Diant Ramaj voor een korte hoekschop. Het energieke AZ, dat vorige week onder coach Maarten Martens de eerste zege boekte, zegevierde in de beginfase en versloeg Ajax.

Het was Van Bommel die de score had kunnen verdubbelen. Hij versloeg met gemak Sutalo en Benjamin Tahirovic, maar tegen Ramaj schoof hij de bal naast. Aan de andere kant moest AZ-doelman Mathew Ryan ingrijpen toen Gaaei schoot.

Van Bommel viert de snelle 1-0 tegen Ajax

Van ‘t Schip had genoeg gezien. Net als vorige coach Maurice Steijn werd de middelmatige Gaaei eind september tegen Feyenoord (0-4) het slachtoffer van een vroege wissel. Vervolgens werd de Deen in de 32e minuut gewisseld, nu in de 36e, nadat hij maar liefst elf keer balverlies had geleden.

Kaplan’s debuut na ruim anderhalf jaar

De Turkse verdediger Ahmetcan Kaplan, terug van een blessure, kwam in het veld en speelde ruim anderhalf jaar na zijn komst van Trabzonspor zijn eerste minuten in de Premier League. Met Kaplan in de ploeg kreeg Ajax meer controle over de wedstrijd. Ook AZ vertraagde.

Ahmetcan Kaplan (r) en Vangelis Pavlidis (l)

De marge van één hield het duel in Alkmaar toch spannend, al creëerde Ajax nauwelijks kansen. Het schot van Branco van den Boomen ging naast. In de 67e minuut sloeg AZ de deur dicht. Na een pass van Mayckel Lahdo schoot Van Bommel de tweede uit de corner.

Grootvader Bert van Marwijk keek met plezier toe vanaf de tribune. De eerste doelpunten van Van Bommel in de Eredivisie dit kalenderjaar waren goed voor de overwinning op Ajax. Toen Van Bommel al gewisseld was, werd het doelpunt van Brian Brobbey afgekeurd wegens buitenspel.