De onderhoudende wedstrijd tegen Atalanta eindigt in een gelijkspel

ALKMAAR-AZ speelde in het eigen AFAS-stadion gelijk tegen Atalanta Bergamo. Op AZ Fandag eindigde de wedstrijd tegen de Europa League-winnaar in 2-2. Troy Parrott en Lequincio Zeefuik kregen namens de Alkmaarders gelijk.

De wedstrijd tegen het Italiaanse Atalanta was de kers op de taart van een succesvolle AZ Fandag. Het was alweer de zesde voorbereidingswedstrijd op het nieuwe seizoen, na eerdere overwinningen op AEK Athene (6-0), FC Nordsjælland (6-1), Excelsior Rotterdam (8-0), KV Kortrijk (3-0) en Aris Thessaloniki . (2-1).

Doei
Een bijzonder bord voor een bijzondere dag, speciaal voor de familie Koopmeiners. De broers Teun en Peer streden niet alleen binnen de lijnen tegen elkaar, maar ook daarbuiten was er positief nieuws. De AZ-middenvelder Peer tekende een paar uur voor de wedstrijd een nieuw contract, waardoor hij tot medio 2028 in Alkmaar blijft.

Kort voor de wedstrijd ontmoetten de broers Koopmeiners elkaar ook kort. Namens AZ werd een t-shirt met een speciale print uitgereikt om Atalanta te feliciteren met de Europa League-overwinning van vorig seizoen.

openingsfase
Toen de wedstrijd eenmaal begon, nam AZ, spelend in het nieuwe witte uittenue, direct het heft in handen. De ploeg van Maarten Martens leek zich op zijn gemak te voelen met de bal en probeerde een gaatje te vinden in de Italiaanse verdediging.

Alkmaar’s eerste kans kwam vroeg, toen AZ-aanvaller Parrott in de vijfde minuut in het strafschopgebied werd opgevangen door Sven Mijnans. De Ier tackelde zijn directe tegenstander, maar zijn schot ging naast het doel van Atalanta-doelman Marco Carnesecchi. Niet lang daarna was het een hit voor Parrott. De spits keek naar de doelman en schoot in de bovenhoek. De festiviteiten werden echter afgelast toen hij werd afgevlagd wegens buitenspel.

op zoek naar een treffer
Kort daarna werd ook Atalanta voor het eerst gevaarlijk. Een voorzet vanaf links bereikte Teun Koopmeiners, die recht in het doel van Jeroen Zoet schoot. De oud-speler van AZ zag zijn poging echter knap gered worden door de 33-jarige doelman. Nog geen vijf minuten later moest Zoet weer aan de slag. Atalanta-middenvelder Mario Pašalić zette Ademola Lookman vrij voor doel, maar het schot van de Nigeriaanse aanvaller miste ternauwernood de paal.

Beide teams bleven zoeken naar het eerste doelpunt, dat uiteindelijk in de 35e minuut van de wedstrijd viel. AZ-linksback David Møller Wolfe ving Parrott op met een op maat gemaakte voorzet. De Ierse spits kopte op knappe wijze achter Carnesecchi aan: 1-0.

Per saldo
Ook na de pauze bleef het spel spannend, al vertaalde dit zich voor beide ploegen niet in grote kansen. Na een uur spelen was AZ weer gevaarlijk. Het linkerbeen van Møller Wolfe bleek opnieuw een gevaarlijk wapen. De Noor zette Mijnans met een voorzet goed voor doel, maar de AZ nummer 10 schoot naast.

Hierna draaide de wedstrijd in het voordeel van de Italianen, toen enkele minuten later de gelijkmaker viel. Mitchel Bakker kwam naar links en gaf de bal terug aan Lookman, die zijn schot via het been van Møller Wolfe in het doel zag belanden: 1-1. In de 70e minuut draaide Atalanta de wedstrijd volledig om. Uit een hoekschop was het Charles De Ketelaere die binnenkopte en er 2-1 van maakte.

De wedstrijd leek daarna af te stevenen op een nipte nederlaag voor AZ, totdat Alkmaarders in de slotfase konden profiteren van een foutje van de verdediging van Atalanta. Lequincio Zeefuik stond na een communicatiefout in de Italiaanse verdediging voor een leeg doel en bepaalde zo de eindstand op 2-2.

Foto’s: Ed van de Pol.

COMPETITIE-EIGENSCHAPPEN:
AZ-Atalanta Bergamo | 2-2 (1-0)
voorbereidend duel

AZ-configuratie: Jeroen Zoet (46. Hobie Verhulst); Seiya Maikuma (73. Denso Kasius), Wouter Goes, Maxim Dekker (61. Riechedly Bazoer), David Møller Wolfe; Peer Koopmeiners, Kristijan Belić (46. Jordy Clasie), Sven Mijnans (80. Zico Buurmeester); Ibrahim Sadiq (61. Jayden Addai), Troy Parrott (46. Ernest Poku), Myron van Brederode (80. Lequincio Zeefuik).

Atalanta Bergamo-opstelling: Marco Carnesecchi (58. Juan Musso); Davide Zappacosta (58. Hans Hateboer), Ben Godfrey (74. Marco Palestra), Isak Hien (74. Giovanni Bonfanti), Sead Kolašinac (74. Rafael Tolói), Matteo Ruggeri (58. Mitchel Bakker); Marten de Roon (79. Alberto Manzoni), Mario Pašalić (58. Ibrahim Sulemana), Teun Koopmeiners (79. Samuel Giovane), Ademola Lookman (74. El Bilal Touré); Gianluca Scammacca (58. Charles De Ketelaere).

Scoreverloop: 35. Parrott (1-0), 65. Lookman (1-1), 70. De Ketelaere (1-2), 87. Zeefuik (2-2).
Gele kaarten: Va, Addai (AZ)
Scheidsrechter: joey kooy
Openbaar: 13.500