AZ komt gelijk en eindigt op de vierde plaats

ALKMAAR-AZ sloot het seizoen zondagmiddag af met een gelijkspel tegen FC Utrecht. De Alkmaarders gingen de rust in met een 3-0 voorsprong in het AFAS Stadion. Aan het begin van de tweede helft kreeg Dani de Wit een directe rode kaart. De bezoekers kwamen daarna weer in de wedstrijd en sloten de wedstrijd af met een 3-3 gelijkspel. Mees de Wit, Ruben van Bommel en Vangelis Pavlidis scoorden voor AZ. Met zijn 29e doelpunt van het seizoen werd de Griek topscorer van de Eredivisie. De Alkmaarders sluiten het seizoen af ​​op de vierde plaats, wat hen na de zomer recht geeft op een plek in de Europa League.

Vergeleken met de vorige Eredivisie-wedstrijd tegen Go Ahead Eagles begon AZ met een wissel in de basiself. Kapitein Jordy Clasie keerde na zijn blessures terug op het veld en verving Kristijan Belić.

Het eerste gevaar van Utrecht
Onder toeziend oog van een vol AFAS Stadion kwam het eerste gevaar van de bezoekers. Het schot van FC Utrecht-aanvaller Sam Lammers ging tussen de palen, maar ook Mathew Ryan was erbij. De sluitpaal ving de doelpoging in de lucht.

Eerbetoon
Het eerste speeluur stond tevens in het teken van een eerbetoon aan Dani de Wit. In de elfde minuut klonk er luid applaus en gezang voor de speler van AZ, die de club waarschijnlijk gaat verlaten. Even later werd de blik even afgeleid van het veld naar de lucht, waar namens de fansvereniging en Ben-Side Loyals een klein vliegtuigje voorbij vloog met een spandoek waarin algemeen directeur Robert Eenhoorn werd bedankt voor zijn jarenlange inzet in Alkmaar.

Twee keer in twee minuten
Toen begon AZ en scoorde twee doelpunten in twee minuten. Het eerste doelpunt van de middag werd gescoord door Mees de Wit. Op de linkerflank versloeg de verdediger doelman Vasilis Barkas met een schot in de verre hoek. Een minuut later was het weer zover: Van Bommel was de Utrechtse doelman te slim af met een fraaie lob.

Mooi doel
Voor rust werd opnieuw een prachtig doelpunt van Alkmaar verwacht. Vlak na de middenlijn gaf Yukinari Sugawara een lange bal door naar Pavlidis, die vervolgens direct kopte. Het ontslag van de Griek, die 29 jaar oud was, volgde.Mijn om het doelpunt van het seizoen te vieren.

Toegegeven doelpunt en rode kaart
Het begin van de tweede helft was niet zo goed. Othmane Boussaid kon dankzij een foutieve terugspeelbal van Riechedly Bazoer de 1-3 scoren. Vijf minuten later werd een uitdaging van Dani de Wit bestraft met een regelrechte rode kaart, waardoor AZ met tien man verder moest.

Tekenen
De Utrechters wisten vervolgens te profiteren van de extra ruimte die ontstond en kwamen dankzij Lammers weer in de wedstrijd. Na een voorzet van Souffian El Karouani kopte de Utrechtse spits binnen: 3-2. De gelijkspel viel tien minuten voor tijd. Invaller Victor Jensen kwam oog in oog te staan ​​met Ryan en miste niet: 3-3. Vlak voor tijd werd het doelpunt van Marouan Azarkan afgekeurd wegens buitenspel en bleef de stand 3-3.

Vierde plaats en topscorer
Door dit resultaat eindigt AZ op de vierde plaats in de Eredivisie en doet volgend seizoen mee aan de Europa League. Aanvaller Pavlidis scoorde vandaag zijn 29e doelpunt van het Eredivisie-seizoen en is daarmee samen met PSV’er Luuk de Jong topscorer.

COMPETITIE-EIGENSCHAPPEN:
AZ-FC Utrecht | 3-3 (3-0)

Eerste Divisie

AZ-configuratie: Matthew Ryan; Yukinari Sugawara, Alexandre Penetra, Riechedly Bazoer (77. Bruno Martins Indi), Mees de Wit (64. David Moller Wølfe); Jordy Clasie (79. Tiago Dantas), Dani de Wit, Sven Mijnans; Ibrahim Sadiq, Vangelis Pavlidis (77. Ernest Poku), Ruben van Bommel (64. Denso Kasius).

Opstelling FC Utrecht: Vasilis Barkas; Souffian El Karouani, Ryan Flamingo, Mark van der Maarel (64. Jeppe Okkels), Hidde ter Avest (72. Niklas Vesterlund); Zidane Iqbal (89. Óscar Fraulo), Jens Toornstra, Can Bozdogan; Othmane Boussaid (72. Victor Jensen), Sam Lammers, Taylor Booth (72. Marouan Azarkan).

Scoreverloop: 15. Mees de Wit 1-0, 16. Ruben van Bommel 2-0, 37. Vangelis Pavlidis 3-0, 55. Boussaid 3-1, 71. Lammers 3-2, 81, Jensen.
Gele kaarten: Pavlidis, Sadiq (AZ).
Rode kaart: D. de Wit (AZ).
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
VAR: Jochem Kamphuis
Openbaar: 18.937

Foto’s: Ed van de Pol / edvandepol.nl