FC Twente klaart de klus en stelt de voorronde van de Champions League veilig

Hoewel het PEC zich nergens meer druk om maakte, lag het voor de rivaal van Enschede anders. Twente had alles in handen om de strijd om de derde plaats te beslechten, maar in de provinciehoofdstad moest er gewonnen worden. De eerste kans van de wedstrijd ging naar de thuisploeg. Filip Krastev maakte zich los en testte doelman Przemyslaw Tyton. De Pool was genoodzaakt het fort Twente te beschermen omdat Lars Unnerstall afwezig was. De Duitse sluitpositie moest afwezig zijn vanwege de geboorte van zijn zoon.

FC Twente-kansen

Na de waarschuwing van Krastev was het Twente die het heft in handen nam en ijverig op zoek ging naar het eerste doelpunt. En dat zorgde voor kansen voor de ploeg van Joseph Oosting. Sem Steijn en Ricky van Wolfswinkel kregen de kans om te schieten en even later schoot Daan Rots in de vuisten van PEC-doelman Jasper Schendelaar.

Ondertussen nam de druk van Alkmaar toe. AZ, de aanvaller van Twente om de derde plaats, haalde FC Utrecht nog voor rust in en kwam in de 37e minuut op een 3-0-voorsprong. Twente moest daarom winnen, want AZ was destijds virtueel nummer drie van de Eredivisie.

Paal Steijn

De volgende grote kans voor de Tukkers kwam van Sem Steijn, die op kansrijke positie de paal raakte na een pass van Gijs Smal. Even later creëerde Mitchel van Bergen, op links de voorkeur boven Naci Ünüvar, een kans, maar zijn individuele actie werd niet bekroond met een doelpunt. Schendelaar redde knap. Kort daarna moest Schendelaar opnieuw optreden vanwege een weddenschap van Van Bergen zelf.

Ünüvar

De opdracht was na rust heel duidelijk voor Twente: alleen een overwinning was genoeg om het felbegeerde ticket naar de voorronde van de Champions League te bemachtigen. Reeds dertig seconden in de tweede helft verscheen invaller Ünüvar voor het PEC-doel, maar zijn poging aan de rand van het strafschopgebied ging naast de verkeerde kant van de paal.

In een van de weinige uitbarstingen van PEC was Lennart Thy slechts een vingertop verwijderd van Twente pijn doen. De Duitse spits, die tevens zijn laatste wedstrijd voor PEC speelde, kwam te laat om een ​​voorzet van Ody Velanas te ontvangen.

Drie minuten

Met nog een half uur te gaan wist Daan Rots de ban voor de bezoekers te verbreken. Na een uitstekende actie van Ünüvar kreeg de vleugelaanvaller de bal voor zijn voeten en wist Rots er wel raad mee. Met een simpele pass voor Schendelaar werd de 0-1 winnaar werkelijkheid.

Maar wie dacht dat PEC Zwolle er genoeg van had, kwam bedrogen uit. De thuisploeg keerde na de 0-1 direct terug op hetzelfde niveau. Uit een voorzet kopte Sam Kersten richting García Mac Nulty, die van dichtbij de verrassende gelijkmaker scoorde: 1-1.

Strafgeld

Een kwartier voor tijd kreeg FC Twente een strafschop toegekend nadat Dave van den Berg Youri Regeer neerhaalde. Ricky van Wolfswinkel liet opnieuw zien dat er ijswater door zijn aderen stroomt. De leider van de aanval stuurde Schendelaar de verkeerde hoek in en bezorgde Twente zo de tweede voorsprong: 1-2.

Champions League

Tegelijkertijd kwam er goed nieuws uit Alkmaar, waar FC Utrecht de comeback compleet maakte met een 3-3-zege en even later zelfs de overwinning (3-4) wist te pakken. Eindelijk werden de kaarten geschud en is FC Twente verzekerd van de derde plaats en de Champions League.