AZ mist de Champions League na verlies tegen FC Utrecht

Eerst was er grote vreugde in Alkmaar: PEC Zwolle maakte de 1-1 tegen FC Twente, terwijl AZ comfortabel leidde tegen FC Utrecht. De derde plaats en de Champions League waren in zicht.

De vreugde veranderde in totale verbijstering. Terwijl de fans nog steeds op hun mobieltjes zaten te kijken wat er in Zwolle gebeurde, gaf AZ op eigen veld alles weg. AZ stond bij rust met 3-0 voor, maar daarna begon de ploeg de bal te verliezen. Eerst scoorde Riechedly Bazoer een doelpunt voor FC Utrecht, waarna Dani de Wit een domme rode kaart kreeg. En kort daarna stond het ineens 3-3.

Toen FC Twente in Zwolle op voorsprong kwam, was er sprake van berusting: AZ miste de Champions League en moest genoegen nemen met de vierde plaats. Volgend jaar speelt AZ in de Europa League. Dit was het resultaat van een spannende laatste ronde van de competitie.

Goed begin AZ

AZ voerde aan het begin van de eerste helft de druk op op FC Twente, dat met een voorsprong van twee punten de laatste speelronde inging. Na ruim een ​​kwartier opende Mees de Wit de score, na nuttig voorwerk van spits Vangelis Pavlidis. Het spitsuur werd even later weer belangrijk. Vanaf het eerste moment ging het mis voor FC Utrecht. De bezoekers verloren direct de bal, Pavlidis stuurde Ruben van Bommel met zijn linkervoet naar binnen en de linksbuiten maakte er met een goed onderzochte bal langs Utrecht-doelman Vasilis Barkas 2-0 van.

Rubén van Bommel maakt er 2-0 van.© BROOD

AZ leek de klus al na zo’n zeventien minuten te klaren, ook al was Utrecht tot twee doelpunten de betere ploeg in Alkmaar. Terwijl de AZ-fans afscheid namen (applaus in de tiende minuut voor ‘nummer tien’ Dani de Wit, een vliegtuig boven het stadion met ‘Bedankt Robert’ voor het aftreden van directeur Robert Eenhoorn), speelde Utrecht voor een goede kans op de aanvaller Sam Lammers.

stopcontactdoos

De snelle en geruststellende voorsprong van AZ breidde zich uiteraard ook uit naar het uitveld in Zwolle, waar de FC Twente-fans hun ploeg destijds nog 0-0 zagen. AZ had de Enschedese rivaal praktisch overtroffen, zoals het scorebord destijds aangaf: Champions League voor AZ.

Maar de middag was nog lang.

Pavlidis viert 3-0.© BROOD

Vijf minuten voor rust viel het shirt van Pavlidis uit. Hij nam de gele kaart van scheidsrechter Bas Nijhuis in ontvangst. In wat waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd voor AZ was, scoorde hij enorm. Hij veranderde het spel op eigen helft met een goede trap naar rechtsback Yukinari Sugawara, rende vijftig meter naar de spits om met een vliegende kop een voorzet van Sugawara te koppen.

De explosie van vreugde was logisch: zijn doelpunt was niet alleen belangrijk voor AZ, maar ook voor zijn eigen positie op de ranglijst van topscorers. De Griek scoorde het 29e doelpunt, terwijl PSV-aanvaller Luuk de Jong kort daarna in Eindhoven de 28e scoorde. Want de strijd om de topscorerstrofee was op de laatste dag uiteraard nog spannend. Uiteindelijk scoorde De Jong later die dag nog een doelpunt, waardoor Pavlidis en De Jong de topscorers werden.

De telefoons

Vanaf het moment dat Pavlidis er 3-0 van maakte, konden AZ-fans de telefoon pakken. Want wat er in Zwolle gebeurde leek interessanter dan wat er in Alkmaar gebeurde. Ook de spelers van AZ leken hun gedachten elders te hebben. Verdediger Riechedly Bazoer gaf eenvoudigweg een doelpunt weg aan FC Utrecht door het ten onrechte terug te geven aan zijn doelman: . Middenvelder Dani de Wit beging vervolgens diep in het Utrechtse veld een harde overtreding, die er na tussenkomst van de VAR toe leidde dat hij een rode kaart kreeg.

Sam Lammers bracht AZ echt in de problemen door er 3-2 van te maken. De aandacht van de fans verschoof van de telefoon naar het veld voor hen en zij bleven in spanning tot het tweede doelpunt van Twente. Uiteindelijk zorgden de resultaten op beide velden voor een slecht humeur in Alkmaar.

AZ-FC Utrecht 3-3: 16. M. de Wit 1-0, 17. Van Bommel 2-0, 37. Pavlidis 3-0, 55. Boussaid 3-1, 71. Lammers 3-2, 82. Jensen 3-3. Rode kaart: 60. D. de Wit (AZ).

ARIZONA: Ryan; Sugawara, Penetra, Bazoer (78. Martins Indi), M. de Wit (65. Møller Wolfe); Clasie (79. Dantas), D. de Wit, Mijnans; Sadiq, Pavlidis (78. Poku), Van Bommel (65. Kasius).

FCUtrecht: Barka’s; Ter Avest, Van der Maarel (65. Okkels), Flamingo, El Karouani; Iqbal (89. Fraulo), Toornstra, Bozdogan; Stand (73. Vesterlund), Lammers, Boussaid (73. Jensen).