AZ bereikt de halve finales van het ICGT-toernooi

UITGEEST – Een gecombineerd team van Jong AZ en AZ Onder 18 jaar heeft zaterdag deelgenomen aan het jaarlijkse ICGT-toernooi in Uitgeest. De Alkmaarse club werd ingedeeld in groep B, waarin AZ het opnam tegen het Braziliaanse SE Palmeiras, het Belgische RSC Anderlecht en AS Monaco. Met twee overwinningen en een gelijkspel is AZ succesvol door de groepsfase gekomen en staat het maandag 20 mei in de halve finale tegenover Club Brugge.

AZ-SE Palmeiras | 2-0 (1-0)
AZ begon het ICGT-toernooi tegen SE Palmeiras. Er was nog geen minuut in de wedstrijd toen Carlos Silva het eerste gevaar voor de Brazilianen creëerde. AZ-doelman Tristan Kuijsten was echter alert en stopte het schot.

Aan de andere kant waren het de Alkmaarders die na vijf minuten spelen de score openden met een prachtige wedstrijd. De aanval werd georganiseerd door Kees Smit op het middenveld, waarna de bal via Yoël van de Ban bij Jayen Gerold terechtkwam. De buitenspeler speelde af op Enoch Mastoras, die de bal wonderwel achter het steunbeen teruggaf aan Gerold. Een harde lage voorzet van Gerold bereikte Ro-Zangelo Daal, die de 1-0 scoorde.

Vlak voor rust waren de Alkmaarse ploegen dicht bij een verdubbeling van de score, maar doelman Luiz Felipe de Sá reageerde op het afstandsschot van Gerold. In het tweede bedrijf wist AZ de voorsprong uit te breiden. Smit gaf een mooie diepe pass op Dekkers, die op zijn beurt de bal doorgaf, waarna Smit de bal zelf in de touwen schoot: 2-0.

In de slotfase leek de club uit São Paulo een comeback te maken, maar het doelpunt van André Ribeiro Domingos werd afgekeurd wegens buitenspel. Doelman Kuijsten hield zijn doel schoon en de wedstrijd eindigde op 2-0.

AZ-configuratie: Tristan Kuijsten; Sem Dekkers, Lewis Schouten (8. Kasper Boogaard), Wilmer Olofsson, Jeremiah Esajas; Enoch Mastoras, Kees Smit, Dave Kwakman (26. Julian Oerip); Jayen Gerold (44. Elijah Dijkstra), Yoël van den Ban, Ro-Zangelo Daal (44. Adam Ait Ali Oulah).

Scoreverloop: 5. Ga 1-0 naar beneden, 37. Sla 2-0.

RSC Anderlecht-AZ | 1-0 (0-0)
Na een overtuigende overwinning op Palmeiras was de volgende tegenstander het Belgische RSC Anderlecht. AZ begon goed aan de wedstrijd. Winger Daal dribbelde langs zijn directe tegenstander en schoot van afstand. De poging werd echter geblokt door verdediger Ismaël Baouf en belandde vervolgens in handen van doelman Michiel Haentjens.

Even later leken de Alkmaarders dicht bij het eerste doelpunt. Anthony Smits ving Daal met een prachtige hielslag. De vleugelaanvaller zette de bal op voor Julian Oerip, maar de middenvelder vond Anderlecht vlakbij de paal van Haentjens.

Vlak voor rust was Daal opnieuw gevaarlijk. Hij sneed naar binnen en schoot hard richting de korte hoek, maar ook op deze gok had Haentjens een reactie. In de tweede helft waren de kansen voor beide ploegen schaars. Vijf minuten voor tijd kreeg AZ echter een doelpunt tegen. Invaller Lilian Vergeylen nam het op tegen Kuijsten en maakte geen fout. Het late doelpunt resulteerde in een 1-0 overwinning voor de Belgen.

AZ-configuratie: Tristan Kuijsten; Jeremiah Esajas (40. Wilmer Olofsson), Joeri Oud, Enoch Mastoras, Elijah Dijkstra; Kees Smit, Julian Oerip (31. Ilias Splinter), Kasper Boogaard; Ro-Zangelo Daal (40. Adam Ait Ali Oulah), Anthony Smits (33. Wassim Bouziane), Jayen Gerold (31. Yoël van den Ban).

Scoreverloop: 45. Vergeylen 1-0.

AZ-AS Monaco | 1-0 (1-0)
AZ speelde de derde en laatste wedstrijd van de groepsfase tegen AS Monaco. De Alkmaarders begonnen goed aan de wedstrijd met een doelpunt van Yoël van den Ban al na een minuut. De spits kreeg op zo’n 25 meter van het doel een lange bal van doelman Arouna Kabba en pakte de bal weg. Van den Ban schakelde twee rivalen uit, bleef overeind en schoof de bal langs de Monegaskische doelman Ethan Schulz: 1-0.

Enkele minuten later was Van den Ban dicht bij zijn tweede doelpunt. De aanvaller bracht zijn man naar voren en schoot met zijn linkervoet vanuit het gebied. Doelman Schulz redde echter knap. Voor rust moest Schulz opnieuw in actie komen met een schot vanaf de tweede lijn van AZ-middenvelder Adam Ait Ali Oulah.

In de tweede helft zochten de Alkmaarse ploegen, net als in de eerste helft, nadrukkelijk naar het doel en werden meerdere keren gevaarlijk. Zo belandde een spectaculaire poging van Mathijs Menu, achter het steunbeen, in het zijnet en vond Anthony Smits even later Schulz.

Tegen het einde van de wedstrijd leek AZ een tweede doelpunt te scoren, maar zowel Jayen Gerold als Ilias Sinter kregen hun doelpogingen afgewezen door Schulz. De stand blijft 1-0 en Alkmaarders kunnen zich opmaken voor de halve finale tegen Club Brugge op maandag 20 mei.

AZ-configuratie: Arouna Kabba; Menukaart Matthijs, Joeri Oud, Wilmer Olofsson, Elijah Dijkstra; Adam Ait Ali Oulah (26. Kees Smit), Julian Oerip (45. Jayen Gerold), Lev Lensen; Wassim Bouziane (26. Ro-Zangelo Daal), Yoël van den Ban, Anthony Smits.

Scoreverloop: 1. Van den Ban 1-0.

Foto’s: Herbert Dekkers / @herbertdekkers en Elise Tol / @sportscam._