FC Emmen nadert de Eredivisie na een onwaarschijnlijke overwinning op FC Dordrecht

FC Emmen bereikte het onmogelijke door FC Dordrecht met 1-0 te verslaan op De Krommedijk. Kort voor tijd schonk Vicente Besuijen de overwinning aan Drenthe, die met de overwinning een belangrijke stap zette richting promotie naar de Eredivisie.

Had FC Emmen maar één punt minder behaald in de reguliere competitie, was de geheime gedachte in Drenthe. Zonder dat punt was Drenthe als achtste geëindigd en was het gebroken Roda JC de eerste tegenstander in de play-offs geweest. De Limburgers hadden de klap van het missen van directe promotie naar de Eredivisie duidelijk niet opgevangen en werden verslagen in hun play-offwedstrijden tegen NAC, een ploeg die de afgelopen weken niet bepaald in vorm was.

Maar doordat FC Emmen in de tussenstand één punt boven NAC eindigde, werd Drenthe in verband gebracht met FC Dordrecht, misschien wel de grootste promotiekandidaat van alle clubs in de play-offs. schapen hoofden Dit seizoen bewezen ze één van de beste voetbalploegen in de Keuken Kampioen Divisie en begonnen de play-offs met een indrukwekkende reeks van dertien ongeslagen wedstrijden op rij.

nog steeds in leven

FC Dordrecht vervulde dinsdagavond in De Oude Meerdijk meteen zijn rol als favoriet, tijdens de eerste play-offwedstrijd. FC Emmen stond in die wedstrijd vaak met de rug tegen de muur en had het geluk dat de wedstrijd op 2-2 eindigde. Na die wedstrijd overheerste het gevoel van leven onder de inwoners van Emmen.

FC Emmen-coach Alfons Arts wilde zaterdagmiddag ook in de terugwedstrijd in Dordrecht zo lang mogelijk in leven blijven, maar hij was niet van plan zich te beperken tot verdedigen. Dat was ook terug te zien in de opstelling van FC Emmen. Arts had een kleine aanvallende aanpassing aangebracht aan zijn basiself. Noodgedwongen, want Jorrit Smeets stond niet op het wedstrijdformulier. De middenvelder gaf terecht de voorkeur aan de geboorte van zijn vrouw in Limburg boven wat wellicht zijn laatste profwedstrijd zou kunnen zijn.

Een dag voor de wedstrijd wilde Arts zijn opstelling niet bekendmaken, noch aan de pers, noch aan zijn spelers. Wie er ging spelen hoorden ze pas onderweg naar Dordrecht. De coach koos ervoor om Smeets te vervangen door Desley Ubbink, die begon als linksbuiten. Vicente Besuijen nam de plaats van Smeets in als aanvallende middenvelder.

Meer dan een zwakke pols

Na een halve helft voetballen in De Krommedijk leefde FC Emmen nog. Het was zelfs meer dan een zwakke polsslag die onder de Drenten gevoeld kon worden. Dat was mede te danken aan doelman Eric Oelschlägel, die een schot van Ilias Sebaoui knap redde. Ook de inwoners van Drenthe betuigden hun steun aan de rest. De bezoekers leken meerdere keren gevaarlijk, maar Piotr Parzyszek, Lucas Bernadou, Maikel Kieftenbeld en Vicente Besuijen benutten hun kansen niet.

De tweede helft, die na een minuut even werd onderbroken door onweer, begon met een grote kans voor Parzyszek. Het voorschot belandde tussen het been van FC Dordrecht-speler Antef Tsoungi. Aan de andere kant werd de ploeg uit Emmen meerdere malen gehinderd door schoten van de lokale bevolking.

Gekke laatste fase

Naarmate de tweede helft vorderde nam de spanning op De Krommedijk toe. Beide clubs kregen kansen op het eerste doelpunt, maar naarmate het laatste kwartier vorderde waren het vooral de thuisploeg die kansen kregen. Maar Oelschlägel bleek niet te slagen. De sluitpost redde knap op de lijn na een kopbal van Korede Osundina en weerde een krachtig afstandsschot van Tsoungui naast het doel.

FC Emmen leefde nog. En in de gekke slotfase nam hij beetje bij beetje de regie over. FC Dordrecht kwam steeds meer onder druk te staan ​​en dat leidde twee minuten voor tijd tot een doelpunt van Drenthe. Invaller Patrick Brouwer zette Besuijen op, die scoorde vanaf de rand van het strafschopgebied. Het was al het zesde doelpunt in de laatste zeven wedstrijden van de huurling uit Aberdeen.

Na het doelpunt van Besuijen volgden nog 8 lange minuten waarin FC Emmen zich moest inhouden. De Drenten hebben het correct gedaan. Sterker nog, Parzyszek kreeg tot ver in de extra tijd de beste kans om te scoren, maar het schot van de spits belandde in de vuisten van Plogmann. Een dure fout was het niet, want FC Dordrecht deed daarna niets.