Roda JC van hemel naar hel in twee weken, NAC meer in de play-offs

Voetbal

Van tranen van vreugde naar tranen van verdriet. Na twee weken geleden te vroeg promotie te hebben gevierd, werd Roda JC vanavond in Kerkrade geconfronteerd met de harde realiteit. De Limburgers leden in de play-offs een verpletterende 0-5-thuisnederlaag tegen NAC Breda en kunnen promotie naar de Eredivisie wel vergeten.

Afgelopen maandag was de heenwedstrijd in Breda al 3-1 voor NAC en zo gaan de Brabanders door. De winnaar van het duel tussen FC Dordrecht en FC Emmen is komende dinsdag en zaterdag de tegenstander van NAC in de halve finales.

Pijnlijk, maar trots

“Een pijnlijk einde van een prachtig seizoen”, aldus Roda-coach Bas Sibum. “Als we terugkijken en zien wat hier in het zuiden is ontstaan, mogen we trots zijn. We hebben er een familie van gemaakt. De club leeft weer.”

Sibum na het bedrog tegen NAC: ‘Pijnlijk einde van prachtig seizoen’

Het was stadionvoorzitter Wim Frijns die twee weken geleden met een historische fout voor een sfeer van euforie zorgde in Kerkrade. Na de wedstrijd tegen SC Cambuur maakte hij bekend dat de stand bij Telstar-FC Groningen 2-1 was, waardoor Roda zou promoveren.

Minutenlang werd de beklimming euforisch gevierd. Totdat duidelijk werd dat de stand 1-1 was bij Telstar-FC Groningen. Geen promotie. Het kwam allemaal neer op de laatste speelronde. Die kans ging verloren, want Roda verloor vorige week van rivaal FC Groningen (2-0).

Via de play-offs kon Roda een goed seizoen afsluiten met promotie. Maar maandag ging het mis in Breda. Vanavond kreeg Roda thuis de laatste kans om weer tot leven te komen.

stadion luidspreker

Stadionwoordvoerder Frijns was zoals altijd vocaal in de eerste thuiswedstrijd sinds zijn fout. Zo moest hij mededelen dat de wedstrijd tien minuten later zou beginnen dan gepland vanwege de late aankomst van de NAC-fans.

NAC Breda viert 0-2

“Brian Koglin zal ons naar de volgende ronde brengen”, zei Roda-coach Sibum zelfverzekerd over Koglin’s late doelpunt in de heenwedstrijd. De coach had er vertrouwen in dat zijn ploeg de situatie vanavond zou omdraaien.

De woorden van Sibum motiveren de NAC

Sibum was vol vertrouwen, maar de opstanding vond niet plaats. Roda wist NAC nauwelijks in de problemen te brengen en vlak voor rust zette Boy Kemper de bezoekers op voorsprong.

Kemper schoof de bal met zijn linkerhand richting doel, terwijl Roda-doelman Koen Bucker, de voorkeur boven Calvin Raatsie, op een voorzet rekende. Wat er daarna gebeurde. Sibums woorden hadden de NAC gemotiveerd.

“Het is niet slim”, zei Kemper. “Ik heb het meteen op de groepsapp gezet. Het motiveerde ons. Misschien een les voor hen.”

Woorden van Sibum motiveerden Kemper: ‘Hij is niet slim, ze hebben hem meteen in de groepsaanvraag gezet’

Na rust raakte Casper Staring de lat en Dominik Janosek verraste Bucker met een lange vrije trap in de verre hoek: 0-2. Roy Kuijpers scoorde het derde doelpunt. Er kwam een ​​glazen regen van de tribunes en de wedstrijd lag even stil.

Na de herstart kreeg onder meer Lennerd Daneels een kans, maar Roda werd een doelpunt ontzegd.

Martin Koscelni maakte een kwartier voor tijd met een kopbal de 0-4 voor NAC. Er volgde weer een drankregen en de wedstrijd werd opnieuw gestaakt. Terwijl veel Roda-fans het stadion al hadden verlaten, werd de wedstrijd hervat en scoorde Sigurd Haugen met een kopbal de stand op 0-5.

Geen aanval op het veld

Dit keer was er op een zwarte middag voor Roda geen aanval op het veld. Er was maar één ploeg die ik kon aanmoedigen en dat was NAC. Ook Wim Frijns kon er niets aan veranderen. Voor hem en Roda zit het seizoen erop. Na de zomer begint een nieuw seizoen in de Eerste Klasse.