Leidse basketballers met één been in de play-offfinale

ZZ Leiden leidt met 2-0 in de reeks tegen Landstede Hammers. (Foto’s: Marja van Tilburg).

Leiden, 18 mei 2024 om 08:20 uur door de redactie

Zorg in Zekerheid Leiden won ook de tweede wedstrijd van de Nederlandse play-off halve finales tegen Landstede Hammers. In een spannende wedstrijd werd het 58-64 voor de Leidse formatie, die matchpoint bereikte. De derde wedstrijd vindt plaats in Leiden op zondag 19 mei om 14.00 uur.

De ploeg van coach Doug Spradley moest het zonder de geblesseerde Luuk van Bree doen, waardoor Lucas Kruithof een plek verdiende in de beginnend met vijf toegewezen. Hoewel Roeland Schaftenaar het eerste doelpunt van de wedstrijd scoorde, was de eerste fase voor Landstede Hammers, die op eigen veld niet mag verliezen. Na zeven minuten stond de stand 16-6 voor de Hammers en moest coach Spradley een time-out afspreken.

verdrievoudigen
Zorg en Zekerheid Leiden deden mee met een driehonkslag van Kruithof en drie punten op rij van Brock Gardner. Bovendien kwam Maarten Bouwknecht binnen de lijnen en scoorde meteen een driehonkslag. Het eerste kwart eindigde met een 20-15 achterstand. En Zwolle bleef Leiden in het tweede kwart een stapje voor en had een goede ruststand van 38-30.

Na de pauze speelde ZZ Leiden met meer intensiteit. De punten kwamen iets makkelijker en halverwege het derde kwart kwam Leiden zelfs op 42-46. Maar ZZ Leiden kon die voorsprong in het vierde kwart niet vasthouden. Zwolle kwam terug en nam een ​​voorsprong van 53-50.

laatste serie
In het vierde kwart hadden beide teams moeite om punten te scoren. Maar Leiden won iets meer dan de ploeg van Landstede Hammers. De eindstand was 58-64. Hierdoor staat ZZ Leiden in deze op 2-0 beste van vijf. De ploeg kan deze reeks zondagmiddag afmaken en doorstromen naar de laatste reeks om de landstitel.