Geschiedenis FC Emmen – FC Dordrecht (play-offs)

Nu het reguliere seizoen voorbij is, is het tijd voor het dessert van dit seizoen; de play-offs. Dinsdagmiddag spelen we thuis tegen FC Dordrecht, dat onze club al 31 keer bezocht. Dat was dertig keer een wedstrijd uit de Eerste Klasse en één keer vóór een wedstrijd na de competitie. De balans is in ons voordeel, met zestien overwinningen, negen gelijke spelen en vijf nederlagen.

Eerste keer
Toen we FC Dordrecht voor het eerst te gast hadden, heette de club nog DS’79. Op 28 augustus 1985 speelden we thuis tegen de Dordtse ploeg in onze derde betaaldvoetbalwedstrijd en het was onze eerste overwinning in het betaald voetbal. Ted Venema opende nog voor rust de score namens Emmen en kopte een voorzet van Ale Hindriks richting doel. Na rust maakte Bert Bartelings gelijk voor Dordt, maar Henry Pelleboer scoorde op aangeven van Grads Fühler de 2-1 overwinning. Coach Theo Verlangen koos vervolgens voor deze opstelling: De Vries; Driebergen, Waalderbos, Bos, Oosting; Postma, Fühler, Spaans; Hindriks (73. Faber), Venema (85. Sikkinga), Pelleboer.

In de jaren ’90 werd Emmen-uit een spel waar veel Dordtenaren niet met veel plezier aan terug zullen denken. Tussen 1993 en 1999 reisden ze zeven keer naar Drenthe en keerden ze zeven keer terug naar huis zonder te scoren.

Hercompetitie
Ook in Emmen werd de enige play-offwedstrijd tussen beide ploegen gespeeld. 30 mei 1999 was een waar spektakel en eindigde op 5-3. Roy Stroeve (tweemaal), Peter Hofstede en Martin Drent (ook twee doelpunten) stonden op doel voor Emmen. Ook Alfons Arts, Marc Hegeman en Michel van Oostrum speelden in het team van Emmen. In die zin belooft het veel goeds voor dinsdag!

Laatste keer
De laatste keer dat FC Dordrecht ons bezocht was begin dit seizoen. Op 1 september 2023 kregen we al snel te maken met een flinke tegenslag, want Maikel Kieftenbeld moest al na elf minuten met een rode kaart naar de kleedkamer. Dankzij Joey de Bie en Adrian Segecic kwamen de bezoekers al snel op een 0-2 voorsprong. Voor rust reageerde Joey Konings, maar een doelpunt van Mathis Suray zorgde er bij rust voor dat het 1-3 werd. In het laatste halfuur van de wedstrijd bleef Emmen aandringen (nadat ook Dordrecht door de rode kaart van Rocco Shein was teruggebracht tot tien man), maar een eigen doelpunt van Mike te Wierik vormde een rem op de wedstrijd. Konings bepaalde de eindstand op 2-4.