Drama bij Euroborg: Roda mist directe promotie na Nederlander…

Door de nederlaag staat Roda nu voor een gevaarlijke weg door de play-offs in de hoop terug te keren naar de Premier League. NAC Breda is komende maandag de rivaal.

sfeervolle decoratie

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jeroen Manschot vormde een wervelende Euroborg het decor voor een apotheose die niet mooier had kunnen zijn. Groningen en Roda beslisten vrijdagavond in een directe wedstrijd wie hun ticket terug naar de Eredivisie zou krijgen, met een klein voordeel voor de ploeg van Kerkrade, die alleen een gelijkspel nodig had om de noorderlingen op afstand te houden.

Een opsteker voor de thuisploeg was de komst van Luciano Valente, de creatieve middenvelder die vorige week node gemist werd en zich snel klaarmaakte om de ploeg tegen Roda aan te voeren. Toen zijn naam werd aangekondigd, klonk er gejuich alsof er al een doelpunt was gescoord.

© Bas Quaedvlieg

Sibum wilde op voorhand niet onthullen of hij een plan had bedacht om Groningen te verslaan, maar toen de rookwolken waren opgetrokken bleek dat hij tijdens de achter gesloten deuren training van deze week het een en ander had aangepast. Roda speelde met drie centrale verdedigers, één meer dan normaal, voor de twee behendige aanvallers van de thuisploeg. Dit heeft lange tijd niet het gewenste effect gehad.

Roda koos ervoor om wat lager te gaan, wachtend op de overgang, maar werd door de thuisploeg steeds meer in de verdediging gedwongen. De spelers wisselden nieuwsgierige blikken. Sibum was druk aan het trainen in de box van zijn coach aan de zijlijn.

lekke banden

De eerste prikken kwamen van Thom van Bergen, de held van vorige week toen hij Groningen met een zeer laat doelpunt tegen Telstar in de strijd om promotie hield. Eerst schoot hij over, waarna Roda-doelman Calvin Raatsie reageerde op zijn schot. De doelman, die vanaf de eerste minuut de tijd nam bij spelhervattingen, wetende dat de tijd bij gelijke stand in het voordeel van de Kerkradese ploeg liep, stopte in het eerste halfuur ook de schoten van Leandro Bacuna en Romano Postema.

Roda kon daar in de eerste helft niets aan doen, al was er kort voor rust een licht twijfelachtig moment toen Lucas Beerten de bal in de arm van Valente kopte. Scheidsrechter Manschot wees het resoluut af: er volgt geen strafschop en dus ook geen uitstekende kans op de gelijkmaker.

Groningen had onlangs de score geopend dankzij Johan Hove, die uit een voorzet van Bacuna naar huis kopte. De Euroborg ontplofte, het publiek stond op en vierde minutenlang feest. Nu waren de rollen omgedraaid: Roda moest scoren en daarvoor hadden ze de hele tweede helft.

De taak voor Roda werd aan het begin van de tweede helft een stuk lastiger, toen Jorg Schreuders het thuispubliek opnieuw energie gaf. Een aanval op links leek mis te gaan, maar de bal belandde via de voet van Rodney Kongolo bij Schreuders, die daarna eenvoudig kon scoren: 2-0. De oproep ‘Verdedig FC Groningen’ kreeg massaal gehoor.

Roda nam, gedwongen door zijn positie, steeds meer het initiatief. Met nog een half uur te gaan bracht Sibum nieuwe krachten naar het team, waarbij Orhan Dzepar en Lennerd Daneels Brian Koglin en Enrique Peña Zauner vervingen. Het was echter Van Bergen die het gevaarlijkst was met een schot in het zijnet na een snelle tegenaanval.

Wat de mensen van Kerkrade ook probeerden, de aansluitingstreffer was ver weg en deze keer liep het in het voordeel van Groningen. Tien minuten voor tijd kreeg invaller Metehan Güclü een kans, die een voorzet van Walid Ould-Chikh van dichtbij over het doel kopte. Zelfs een precaire situatie van een paar minuten was veelbelovend, maar kon de hoop in de harten van Kerkrade niet herstellen.

Toen het einde naderde, werd er al feest gevierd op de tribunes. De fans stonden klaar om het veld te betreden. FC Groningen keert na een jaar terug naar de Eredivisie, Roda hoopt via een omweg hetzelfde doel te bereiken: de play-offs.