FC wint bij de Groenwitte Kathedraal en promoveert naar de Eredivisie

Vrijdag 10 mei 2024 om 21:57 uur

FC Groningen is gepromoveerd naar de Eredivisie. Pride of the North versloeg rivaal Roda JC in een directe wedstrijd op Euroborg met 2-0. Bij rust stond FC met 1-0 voor dankzij een doelpunt van Johan Hove. Na rust scoorde Jorg Schreuders een doelpunt in een groen-wit stadion met een spectaculaire sfeer. Met de overwinning overtrof de ploeg van coach Dick Lukkien de Limburgers in de laatste ronde en eindigde als tweede in het KKD-klassement met 75 punten.

Euroborg zat vol met 22.391 fans binnen de deuren van de Groene Kathedraal. Terwijl groen en wit de hele dag de stad hadden overgenomen, kwamen de kleuren vóór de aftrap samen in een prachtige sfeervolle campagne ontworpen door Noordtribune Groningen.

FC Groningen speelde de eerste helft goed, had veelvuldig de bal en werd gesteund door het publiek dat geen moment stil bleef zitten. Thom van Bergen kreeg na tien minuten spelen twee kansen, maar hij schoot over en kwam te kort na een afgeweken schot van Laros Duarte. Aanvoerder Leandro Bacuna testte doelman Calvin Raatsie in de 18e speelminuut en Luciano Valente kreeg een schot op doel geblokt.

Topscorer Romano Postema schoot halverwege de eerste helft een schot via de buitenkant van de paal. FC schoot tien keer richting het doel van Raatsie, waarvan zeven tussen de palen. Roda JC zette niet in op het doelpunt van Hidde Jurjus.

FC Groningen werd vlak voor rust beloond. Van Bergen zette een aanval op en toen deze leek te mislukken zette de aanvaller uitstekend door. De spits kreeg de bal via Bacuna via de zijlijn binnen en zijn strakke voorzet werd door Johan Hove naar de eerste paal gekopt. Hierdoor ging de Trots van het Noorden met een 1-0 voorsprong de rust in.

FC had in de tweede helft letterlijk de fanatieke steun van de Noordtribune achter zich, al droegen vrijdagavond alle vier de tribunes qua sfeer bij. De ploeg van coach Dick Lukkien ging verder waar ze in de eerste helft gebleven waren. Opnieuw wist FC Groningen op alle delen van het veld druk uit te oefenen op de tegenstander. Het resultaat was balbezit aan de top van het veld. Eerstgenoemde kon na een combinatie tussen Van Bergen en Postema geen verschil maken, maar Jorg Schreuders kon de bal makkelijk in het lege doel schieten. FC Groningen verdubbelde na 50 minuten spelen de voorsprong, 2-0.

Het doelpunt veroorzaakte een orkaan van vreugde, binnen de lijnen en op de tribunes. De hele Euroborg verdedigde FC Groningen. Hoewel FC in de tweede helft de bal meer aan de rivaal gaf dan voor rust, bleven ze gevaarlijk. Na ruim een ​​uur spelen schoot Van Bergen naast en miste nipt het zijnet. Tegenstander Roda schoot in de tweede helft meerdere keren tussen de palen, maar Jurjus kwam nooit in de problemen.

In de slotfase van de wedstrijd stuurde Bacuna de bal van ver naar de lat en viel op de grond. Ook Roda bleef vechten voor zijn kans, waardoor Marco Rente met nog twee minuten te gaan van de lijn dwong. De stand was 2-0, waardoor FC na een seizoen in de Keuken Kampioen Divisie terugkeerde op het hoogste niveau.