Feiten en cijfers | Voorwaartse Eagles

ALKMAAR-AZ gaat zondagmiddag op bezoek bij Go Ahead Eagles. De wedstrijd begint om 14.30 uur op de Adelaarshorst. Dit is tevens de laatste uitwedstrijd van Alkmaarders.

AZ en Go Ahead Eagles ontmoetten elkaar 57 keer eerder, waarvan tien ontmoetingen in de eerste divisie.

De Alkmaarders wonnen hun laatste zes Premier League-wedstrijden en scoorden in die wedstrijden gemiddeld 3,8 doelpunten. In de laatste onderlinge wedstrijd wonnen de Alkmaarders thuis met 5-1.

De grootste overwinning van AZ tegen Go Ahead Eagles was in 1997-1998, AZ won met 7-1.

Alleen Almere City en Fortuna Sittard verwachten meer dan Go Ahead Eagles van een overwinning in de Eredivisie. Go Ahead Eagles kon in de laatste vijf gespeelde wedstrijden de overwinning niet veiligstellen. De laatste keer dat Deventers het langer volhield zonder een competitie te winnen in een seizoen was tussen december 2021 en februari 2022 (toen 9 wedstrijden).

AZ scoorde twaalf van de laatste dertien Premier League-doelpunten in de tweede helft, een totaal van slechts
Heracles Almelo (76%) en PEC Zwolle (74%) scoorden dit Eredivisie-seizoen na rust een groter aandeel doelpunten dan Alkmaarders (66%).

De laatste vijf wedstrijden:
2023-2024: AZ – Go Ahead Eagles 5-1 (Doelpunten: Clasie, Pavlidis, van Bommel, D. De Wit, Lahdo)
2022-2023: Go Ahead Eagles – AZ 1-4 (Doelpunten: Pavlidis, Mihailovic, Sugawara, Buurmeester)
2022-2023: AZ – Go Ahead Eagles 2-0 (Doelpunten: Pavlidis, Van Brederode)
2021-2022: Go Ahead Eagles – AZ 1-4 (Doelpunten: Beukema 2x, Pavlidis 2x)
2021-2022: AZ – Go Ahead Eagles 5-0 (Doelpunten: Karlsson 2x, D. De Wit, Aboukhlal, Reijnders)

Mijlpaal
Alkmaar’54, AZ’67 en AZ speelden sinds het ontstaan ​​van de Eredivisie in totaal 1587 wedstrijden. In die wedstrijden werden 699 overwinningen behaald, 499 nederlagen geleden en 2.699 doelpunten gescoord. AZ kan komend weekend dus zijn 700e overwinning behalen.

Van alle verdedigers maakten Ivo Pinto (249) van Fortuna en Yukinari Sugawara (232) van AZ dit Premier League-seizoen meer passes in het strafschopgebied dan Bas Kuipers van Go Ahead (203).

Ruben van Bommel is dit seizoen de jongste speler met minimaal vijf doelpunten in de Eredivisie (19 jaar en 283 dagen in wedstrijd).

Vangelis Pavlidis was tegen Go Ahead gemiddeld één keer per 53 minuten betrokken bij een doelpunt
Águilas in de Eredivisie (5 goals en 3 assists in 424 minuten). Dit is zijn beste gemiddelde tegen een team waartegen hij in de competitie ruim 180 minuten speelde.

In het seizoen 1972-1973 scoorde Kees Kist zijn eerste doelpunt voor AZ. Dit gebeurde in een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Hobie Verhulst maakte al deel uit van het Go Ahead Eagles-team. De doelman speelde in totaal 75 wedstrijden voor de Go Ahead Eagles.

Op de rood-gele kant zien we ook een bekende naam. Joris Kramer speelde voor meerdere jeugdteams van AZ en maakte ook zijn Eredivisie-debuut bij Alkmaarders. Na verhuurperiodes bij SC Cambuur en Go Ahead Eagles kwam de verdediger afgelopen zomer via NEC Nijmegen definitief bij Deventers terecht.

Voormalig Go Ahead-doelman Theo Zwarthoed maakte zijn eerste minuten in het betaald voetbal bij AZ.

Andere spelers die voor zowel AZ als Go Ahead Eagles speelden zijn onder meer Bert van Marwijk, Jan Kromkamp, ​​Demy de Zeeuw, Jamal Dibi, Oscar Moens, Jaan de Graaf, Martin Haar, Donny Huysen, Dick Kooyman, Hendrie Kruzen, Peter Ressel, Gijs Steinmann, Erik Tammer, Marco Ruitenbeek, Giliano Wijnaldum, Erik Falkenburg, Justin Bakker en Sam Beukema.

Arbitrage

Go Ahead Eagles – AZ staat zondagmiddag onder leiding van Serdar Gözübüyük. Hij wordt bijgestaan ​​door Erwin Zeinstra en Johan Balder. Thomas Hardeman is de vierde official. Sander van der Eijk treedt op als VAR en wordt bijgestaan ​​door Yorick Weterings.

Live
Go Ahead Eagles – AZ begint zondag om 14.30 uur. De wedstrijd is live te horen via AZ Radio en met de sociale netwerken van de club, zoals Instagram, Facebook en X, mis je niets. Twitter).