FC Groningen promoveert ten koste van Willem II-kampioen Roda JC naar de Eredivisie

FC Groningen keert een seizoen na winst terug naar de Eredivisie.

Spectaculairder konden de organisatoren van de KNVB-competitie zich niet voorstellen: de nummers 2 en 3, die nog streden om het tweede promotieticket, ontmoetten elkaar vanavond in de laatste ronde. Roda JC had een voorsprong van drie punten in het klassement, maar Groningen speelde thuis.

Euroborg uitverkocht

Uiteraard was de Euroborg uitverkocht en kreeg Groningen de steun van het publiek. De thuisploeg wist dat dit hen alleen maar zou helpen winnen en daarom kozen ze voor de aanval. Roda JC, die vorige week dacht gepromoveerd te zijn, had alleen een gelijkspel nodig om door te gaan en kon bij winst wellicht zelfs kampioen worden.

Hoe langer de stand op 0-0 bleef staan, hoe hoger de verwachtingen van Limburg werden. “De tijd is onze vriend”, had Roda-coach Bas Sibum eerder gezegd. Het was echter nog voor rust dat het eerste doelpunt van Groningen via Johan Hove kwam, die in de 39e minuut binnenkopte.

Op zoek naar meer

Na de pauze zochten de Groningers naar meer. En dat werkte snel. Jorg Schreuders scoorde eenvoudig de 2-0 en het feest op de tribune leek al begonnen.

De Limburgers hadden nog minimaal twee doelpunten nodig, maar Groningen domineerde en kreeg de beste kansen. Er vielen geen doelpunten meer.

Kampioenschap in stijl

Door het wegvallen van Roda was Willem II verzekerd van het kampioenschap, ongeacht zijn eigen resultaat. Lange tijd leek dit een goede zaak, want op een gegeven moment stonden de Tilburgers zelfs met 2-0 achter tegen de middenmoot Telstar, maar uiteindelijk wist de ploeg de stand om te zetten naar 3-2, dus het kampioenschap Het was klaar. gewonnen in stijl.