AZ verslaat FC Twente en handhaaft de derde plaats

ALKMAAR-AZ heeft zondagmiddag een belangrijke overwinning geboekt op hun directe concurrent FC Twente. In het AFAS-stadion stonden Alkmaarders vanaf het begin met 0-1 achter. In de tweede helft wist de thuisploeg het duel om te draaien met doelpunten van Ruben van Bommel en Vangelis Pavlidis, resulterend in een 2-1 overwinning.

AZ won maar liefst zes van de laatste acht thuiswedstrijden tegen FC Twente. AZ-coach Maarten Martens begon met dezelfde elf namen als aan de wedstrijd tegen NEC Nijmegen, dat ze met 0-3 wonnen. Alexandre Penetra stond weer in de basis en ook Ibrahim Sadiq kon op een basisplaats rekenen.

valse start
De wedstrijd begon verre van ideaal voor de Alkmaarders. De Enschedeërs kwamen al binnen vijf minuten op voorsprong. Ricky van Wolfswinkel gaf de bal door aan Sem Steijn en deze draaide zich om. AZ-doelman Mathew Ryan redde aanvankelijk het schot van de middenvelder goed, maar Steijn scoorde uit de rebound alsnog: 0-1.

Gevaar door Mijnans en Van Bommel
Wat volgde was een fase waarin AZ op voorsprong kwam, maar de kansen bleven voorlopig uit. Na een klein half uur spelen kwam het eerste gevaar voor Alkmaar van Sven Mijnans. Na een pass van Yukinari Sugawara kopte Mijnans net naast het doel van FC Twente. Even later was AZ opnieuw gevaarlijk, dit keer via Van Bommel. De buitenspeler sneed naar binnen, maar zijn schot werd gered door doelman Lars Unnerstall. Vlak voor rust leek Sugawara de gelijke stand te hebben, maar het schot van de Japanner ging net naast.

Direct na de pauze
AZ kwam ijzersterk uit de kleedkamer. Er waren nog geen twee minuten te gaan in de tweede helft toen de thuisploeg de gelijkmaker weer in evenwicht bracht. Na een goede combinatie tussen Mijnans en Pavlidis kreeg Sadiq de bal. De Ghanees sneed naar binnen en viel aan. Doelman Unnerstall kon de poging niet wegwerken, waarna Van Bommel de bal van dichtbij raakte.

Pavlidis met 2-1
Ook na het gelijkspel bleven de Alkmaarders zoeken naar doelpunten. Kristijan Belić schoot naast en Pavlidis kopte een hoekschop van Sugawara net over het doel van de bezoekers. Het doelpunt viel in de 66e minuut. Nadat FC Twente-invaller Alec van Hoorenbeeck uitgleed, kreeg Pavlidis de bal. De aanvaller van AZ kwam oog in oog te staan ​​met doelman Unnerstall en maakte geen fout. Met dit doelpunt scoorde de Griek zijn 28e doelpunt van het Eredivisie-seizoen.

De verdediging van AZ houdt stand
In de slotfase probeerden de bezoekers meerdere malen gevaar te creëren met voorzetten vanaf de vleugel. FC Twente slaagde er echter niet in de defensie van Alkmaar te doorbreken, waardoor AZ een belangrijke overwinning boekte en het verschil tussen beide ploegen in het klassement slechts twee punten bedraagt.