AZ herstelt zich in de strijd om de Champions League: knappe overwinning op rivaal FC Twente

Met de overwinning zet AZ maximale druk op FC Twente. De ploeg uit Enschede heeft nu nog slechts twee punten voorsprong op het als vierde geplaatste AZ, met nog twee wedstrijden te gaan in de competitie. De derde plaats geeft toegang tot de voorronde van de Champions League.

Beide ploegen kenden zondag vooral na rust een spannende strijd in Alkmaar, waarbij AZ halverwege de wedstrijd sterk terugkwam van een 0-1-achterstand.

zwak begin

AZ begon in vrij letterlijke zin belachelijk zwak aan de wedstrijd. Na een minuut of tien werd FC Twente gevaarlijk nadat Kristijan Belic op het middenveld gleed. Zijn teamgenoot Sven Mijnans struikelde opnieuw over de Serviër en FC Twente zette meteen voor. Laurel en Hardy in Alkmaar.

Ten tijde van deze gekke situatie stond FC Twente al op voorsprong. Het eerste doelpunt kwam mede dankzij een onhandigheid van AZ. Rieched Bazoer gleed uit toen hij de bal moest wegwerken, Twentse middenvelder Sem Steijn kon eenvoudig van dichtbij scoren. In de aanloop naar het doelpunt ging het organisatorisch mis in de achterhoede van AZ; Na een simpele actie van rechtsbuiten Daan Rots hadden de bezoekers ineens een overschot.

Sem Steijn maakt er 0-1 van.© BROOD

Twente pakte het toen anders aan. De ploeg ontspande, wetende dat normaal gesproken één punt genoeg zou zijn om AZ te verslaan in de strijd om de derde plaats. Vooral bij AZ ontstonden irritaties door het gedrag van enkele Twentenaren, die soms makkelijk op de grond vielen en opvallend tijd begonnen te winnen.

Vlak voor rust liet AZ echter iets zien wat de eigen fans hoop gaf voor de tweede helft. Na een rake aanval keerde Ibrahim Sadiq de bal terug naar rechtsback Yukinari Sugawara, die er 1-1 had moeten maken. Hij schoot naast.

Vangelis Pavlidis helpt Youri Regeer overeind.© BROOD

Sterker nog: het bleek een voorbode van het succes van Alkmaar. Want direct na rust, na een minuut, was de stand gelijk. Het schot van Sadiq draaide doelman Lars Unnerstall om en Ruben van Bommel rondde de rebound af.

AZ viel vervolgens uit alle macht aan en vocht voor de laatste druppel richting de Champions League. Hij kreeg hulp van de Twente-invaller Alec van Hoorenbeeck. Hij viel ook… en hoe. Zijn slip zorgde ervoor dat Premier League-topscorer Vangelis Pavlidis alleen op Unnerstall mikte. De aanvaller faalde niet en scoorde doelpunt nummer 28 van het seizoen.

Hiermee verzekerde de aanvaller zich ervan dat zijn club twee weken tegemoet gaat waarin nog veel te winnen is.

AZ-FC Twente 2-1. 5. Steijn 0-1, 46. Van Bommel 1-1, 66. Pavlidis 2-1.

ARIZONA: Ryan; Sugawara, Penetra, Bazoer (75. Dekker), M. de Wit (75. Møller Wolfe); Belic (75. Dantas), D. de Wit, Mijnans; Sadiq (78. Poku), Pavlidis, Van Bommel (78. Van Brederode).

FC Twente: Ontwarren; Regeer, Hilgers, Pröpper (57. Van Hoorenbeeck), Smal (83. Taha); Kjølo (67. Eiting), Steijn (67. Boadu), Sadilek; Roca, Van Wolfswinkel, Ünüvar (57. Van Bergen).