De machteloze SC Cambuur stortte neer bij de Euroborg

20 april 2024, 23:08 uur

Terwijl een wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Groningen zeker tot de verbeelding spreekt, is er in werkelijkheid maar één derby die de harten van het geelblauwe voetbal sneller doet kloppen. En we weten allemaal over welke partij we het hebben. Maar ook een duel tussen de twee grootstedelijke clubs uit het noorden van het land is niet triviaal. Want het zegt veel dat maar liefst 1.000 SCC-leden vanmiddag met het team van Henk de Jong zijn afgereisd om onze buren in Groningen te bezoeken. Bovendien stond er vanavond veel op het spel in een bomvolle Euroborg. De thuisploeg is samen met Willem II en Roda JC verwikkeld in een strijd om promotie die een ongekende apotheose nadert. De Groningers staan ​​nog tegenover de twee titelkandidaten en zijn na een geweldige tweede seizoenshelft op bijzonder goede wijze teruggekeerd in de kampioensstrijd. Maar de Liwwadders hadden nog veel te winnen. Omdat een overwinning tegen Orgullo del Norte de mogelijkheid tot deelname aan de Play-Offs levend zou houden. Kortom, er was veel spanning vanavond. Al wilde coach Henk de Jong daar in de aanloop naar de Noord-clash niet al te veel aandacht aan besteden: “Er reizen veel fans met ons mee die iets willen zien. Dat is dus de druk die we onszelf opleggen. Verder baart mij dat geen zorgen.” Helaas behaalden Henk de Jong en zijn mannen geen punten in de wedstrijd op de Euroborg. Een hulpeloze Cambuur verloor de noordelijke wedstrijd met 3-0, waardoor de hoop op kwalificatie voor de Play-Offs vrijwel definitief in de prullenbak ligt.

Vergeleken met de recente wedstrijd tegen Jong Ajax kon Cambuur vanavond de niet volledig fitte Matthias Nartey en Floris Smand niet oproepen. Zij werden vervangen door Roberts Uldrikis en Jhondly van der Meer. Helaas was de langverwachte terugkeer van Michael Breij in de wedstrijdselectie nog niet mogelijk bij Euroborg. Dick Lukkien had een wijziging doorgevoerd in zijn basiselftal. Centrale verdediger Thijmen Blokzijl verving Isak Määttä en liet Marvin Peersman op de linksback staan. Voorheen waren er twijfels over de deelname van Luciano Valente en Laros Duarte, maar beide spelers stonden aan de aftrap.

De start van Cambuur was veelbelovend. Want al in de eerste minuut kreeg Daniël van Kaam een ​​goede schietkans, maar zijn schot ging ruim over de top. Ook Leon Bergsma moest aan het begin van de wedstrijd geblesseerd het veld verlaten. Opnieuw een tegenvaller voor de toch al magere Leeuwardersselectie. Thomas Poll was zijn vervanger. De Groningers namen het heft in handen en kwamen halverwege de eerste helft verdiend op voorsprong. Marvin Peersman kopte de 1-0 achter Van Osch na een hoekschop van Laros Duarte. Ook daarna had de thuisploeg weinig te vrezen van Cambuur. FC Groningen speelde met veel zelfvertrouwen en was meesterlijk op het veld. Na een uitstekende aanval van FC scoorden ze 10 minuten later opnieuw. Thom van Bergen maakte een einde aan een uitstekende aanval: 2-0. Vlak voor rust kreeg Milan Smit nog een kans op de gelijkmaker, maar kwam te lang op achterstand, waardoor beide ploegen bij rust met een 2-0 stand naar de kleedkamer van Euroborg trokken.

Henk de Jong had aan het begin van de tweede helft gekozen voor een systeem met vier verdedigers in plaats van vijf. Kort na rust kopte Roberts Uldrikis gevaarlijk, maar doelman Hidde Jurjus wist de gelijkmaker te voorkomen. Door over te schakelen naar het 4-3-3 systeem kreeg Cambuur meer controle in de wedstrijd. Dit leverde geen noemenswaardige kansen op. Met nog twintig minuten te gaan leek er een onverwachte wending in de wedstrijd te komen. Doelman Hidde Jurjus bracht Milan Smit onderuit en moest daarna met een rode kaart het veld verlaten. Maar zelfs met nog één man meer konden de Leeuwarders nauwelijks gevaar creëren. Romano Postema, de man in groen-witte gedaante, spande vlak voor het einde het koord. De pass van Isak Määttä bracht de stand op 3-0, wat tevens de eindstand was.

De mannen van het Cambuurplein komen nog twee keer in actie in ons geliefde Cambuurstadion. FC Dordrecht gaat komende vrijdag op bezoek bij Leeuwarden. Het specialistenteam van Michele Santoni en Pascal Bosschaart is nog steeds in de race voor promotie, al lijkt de afstand tot de top twee plaatsen te ver. Dordt verraste dit seizoen vriend en vijand met een vierde plaats in de Keuken Kampioen Divisie en is nu al verzekerd van deelname aan de Play-Offs. Maar met de steun van onze Twaalfde Man zou het voor de Gele en Blauwe Herten mogelijk moeten zijn om de Schaapskoppen met lege handen te verlaten.

Opstelling FC Groningen: Hidde Jurjus, Marvin Peersman, Marco Rente, Thijmen Blokzijl, Leandro Bacuna, Laros Duarte (82. Isak Määttä), Johan Hove, Luciano Valente, Jorg Schreuders (82. Joey Pelupessy), Thom van Bergen (69. Dirk Jan Baron), Romano Postema

SC Cambuur-opstelling: Yanick van Osch, Sekou Sylla (38 Tyrique Mercera), Léon Bergsma (7. Thomas Poll), Marco Tol, Jhondly van der Meer (82. Yoram van der Veen), Sturla Ottesen, Fedde de Jong, Daniël van Kaam, Roberts Uldrikis, Milan Smit, Remco Balk (82. Wiebe Kooistra)

Scheidsrechter: Erwin Blanco

Gele kaarten: Remco Balk, Tyrique Mercera (SC Cambuur)

Rode kaart: Hidde Jurjus (FC Groningen)

Aantal toeschouwers: 22.118