Wijkkampioen schaak Fortgensschool Leiden

Sport Sport

Het Fortgensschoolteam is woensdag 17 april schaakkampioen geworden van de middelbare scholen in Leiden en omgeving. De tien spelers uit groep 3, 4 en 5 ontvingen de beker na vijf spannende rondes tegen leerlingen van zeven andere basisscholen in Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest. De ploeg kwalificeerde zich tevens voor het Nederlands kampioenschap op 29 juni in Schiedam.

Het team bestond uit Pepijn Alkemade, Mats Bolderman, Faber Overmeer, Mees Kluivers (allen uit groep 3), Lina Vroom (groep 4), Merijn Overmeer, Joris Hoogendoorn, Jonathan Mollers, Kay Bakker en Sverre den Braven. Ieder speelde vijf rondes tegen de eigen teamgenoten volgens het Zwitserse systeem. In elke ronde strijden zoveel mogelijk spelers met hetzelfde aantal punten tegen elkaar. Hierdoor strijden de sterkste spelers tijdens het toernooi tegen elkaar, maar ook tegen kinderen die net beginnen. “Het leuke van dit systeem is dat de kinderen tegen spelers van ongeveer hetzelfde niveau spelen en iedereen punten kan scoren voor het team”, aldus teamleider en vader Rob Overmeer.

Dat werkte goed, want de Fortgen-studenten haalden veel punten. Het was een spannende carrière op de tweede Montessorischool Oegstgeest. Uiteindelijk bedroeg het verschil slechts een half punt, zo bleek tijdens de spannende prijsuitreiking. Toen duidelijk werd dat de Fortgensschool de beker had gewonnen, renden de leerlingen elkaar omhelsden en applaudisseerden toen ze de beker in ontvangst namen. Ook individueel was Voorschoten succesvol. Pepijn won de bronzen medaille in groep 3, Joris werd eerste in de 5-2-groep en Merijn pakte de gouden medaille in de 5-1-groep.

Het kampioenschap was voor zowel de kinderen als teamleider Rob Overmeer een grote verrassing. “Sommige kinderen hebben nog niet zo lang geleden leren schaken. Voor veel leerlingen was dit het eerste toernooi waaraan zij deelnamen. Dat was best spannend. Ook omdat er schaakklokken werden gebruikt.”

Rob had voorafgaand aan het toernooi verschillende schaaklessen op school gegeven, inclusief het gebruik van de schaakklok. “De kinderen hebben veel geoefend, zowel op school als thuis. De leraren vertelden mij dat zelfs in de pauze, als het regent, er tegenwoordig fanatiek wordt geschaakt op school. Het is heel leuk dat de kinderen zo enthousiast zijn.”

De komende tijd kunnen de Fortgens-studenten hard oefenen voordat ze op 29 juni kunnen deelnemen aan het Nederlands kampioenschap.