Volleyballer Lycurgus uit Groningen’s droom om kampioen te worden valt in duigen na een 3-1 nederlaag tegen de top Dynamo.

De kampioensdroom van de Nova Tech Lycurgus volleyballers uit Groningen werd aan diggelen geslagen toen zij met 3-1 verloren van Dynamo. De Apeldoorners spelen in de finale om de titel.

De beslissende halvefinaleduel tegen Dynamo was woensdagavond beslissend voor Lycurgus. In een overvolle Omnisporthal moesten de Groningers winnen om de finale van het Nederlands kampioenschap te bereiken. Maar hetzelfde gebeurde met de rivaal van Apeldoorn, die Licurgo-coach Arjan Taaij tot favoriet had gemaakt.

Dit kan zijn gebeurd in de context van wederzijdse psychologische oorlogsvoering. Maar feit is dat Dynamo een 0-2-achterstand tegen Lycurgus uitwist door tweemaal op rij te winnen, waaronder een 3-0 in Groningen afgelopen zondag.

Licurgo grijpt niet in in de eerste set.

De eerste set eindigde slecht voor Lycurgus in Apeldoorn. Dinamo won met 25-17. De Groningers begonnen met pech toen volgens de scheidsrechters een door Dynamo geraakte bal was aangeraakt. Vervolgens wist een goede, felle thuisploeg een 7-1 voorsprong te nemen. Tot dat moment had Lycurgus aanvallend niet veel gedaan vanwege de uitstekende blokkering van de tegenstander. Met name de Amerikaan Kyle McCauley speelde een ongelukkige set. Hij werd als passer-runner vervangen door landgenoot Cole Gillis.

In de tweede set regelt Licurgo

Lycurgus herstelde zich daarna enigszins van de slechte start met hulp van veteraan Kay van Dijk, die als diagonaal voor de Groningers de gevaarlijkste man werd. Maar het was te weinig om de set niet te verliezen.

De Groningers speelden in de basiself met Niels de Vries, die naast Robin Boekhoudt als centrale aanvaller fungeerde. Naast Kyle van Dijk speelde ook een andere veteraan, loper-passer Ramón Martínez Gion, vanaf het begin. Hetzelfde geldt voor spelmaker Sam Gortzak, die zondag vertrok omdat hij zich niet lekker voelde, en libero Jeffrey Klok.

Bij 1-1 ligt de wedstrijd weer open

Omdat duels tussen Licurgo en Dinamo doorgaans op het scherp van de snede verlopen, was dit opnieuw het geval. In de tweede set waren het de Groningers die het spel domineerden. Nu was het mogelijk om aanvallend veel meer te doen en de vleugelverdedigers verbeterden veel. De set was een weerspiegeling van de eerste en werd met grotere kracht gewonnen door Licurgo met 18-25.

De beslissende wedstrijd lag met 1-1 opnieuw helemaal open. In de ronddraaiende zaal, waar beide groepen fans, ondersteund door hun eigen drums, voor de nodige sfeer zorgden, brak er in de derde set een gelijkmatige strijd uit. Maar Dinamo profiteerde van de fouten van de rivaal. Van Dijk serveerde voor Lycurgus aan het net, waarna Martínez Gion liet serveren, die viel. Bij 14-9 voor de thuisploeg riep de Lycurgus-coach zijn manschappen opzij voor een time-out.

Dat had niet genoeg effect, want Dynamo viel met 17-12. In het geweldige punten die voorsprong was opgelopen tot 21-15. Maarten Bartels ontmoette Lycurgus met zijn harde dienst. Hij kon echter niet voorkomen dat de thuisploeg de set met 25-18 won. Bij de 2-1 hadden de Apeldoorners nog één set nodig om de finale te winnen.

Dinamo is scherper en gevaarlijker.

Maar de Groningers gingen in de vierde set nog een stap verder en scoorden de vijfde. Met Cole Bogner als spelmaker en Luuk Hofhuis als centrum voor Lycurgus bleef het spannend. De stand was 11-11 en 12-12, waarna de wederom uitstekende Duco Krook Dynamo op voorsprong zette. Direct gevolgd door een harde service van Hofhuis voor Lycurgus. Maar Dynamo was scherper en gevaarlijker met de machtige Yannick Bak, waaraan ook Sjors Tijhuis en Erik van der Schaaf hun bijdrage leverden. Bij 25-18 was een 3-1 overwinning een gegeven en werd de kampioenschapsdroom van Lycurgus verbrijzeld.

Dinamo-Licurgo 3-1

Setscores: 25-17, 18-25, 25-18 en 25-18.