VVV-Venlo lijdt in Dordrecht met tien man een minimale nederlaag

VVV-Venlo verloor vrijdagavond van FC Dordrecht. Tegen hun directe concurrent in de strijd om de play-offs kende de ploeg van coach Rick Kruys een ingewikkelde wedstrijd die eindigde met tien man en een minimale nederlaag: 1-0.

In Dordrecht begon VVV met dezelfde elf namen aan de wedstrijd als op bezoek bij SC Cambuur, waar het met 3-3 gelijk speelde. Op de bank waren er met de terugkeer van Robin Lathouwers en Richard Sedláček meer mogelijkheden voor Kruys, die daardoor het vertrouwen in zijn opstelling van de week ervoor behield. In Leeuwarden stond de stand na twintig minuten al 2-1, maar vrijdag bleven de eerste doelpunten uit. Er was gevaar voor het doelpunt, vooral vanuit Dordrecht, dat meerdere gevaarlijke voorzetten maakte. VVV kon echter steeds de bal koppen, waardoor de thuisploeg niet veel meer kreeg dan een halve omhaal van Ilias Sebaoui. Zijn schot ging recht op doelman Delano van Crooij, die de bal twee keer in handen had. Aan de andere kant van het veld moest doelman Luca Plogmann één keer alert zijn om te voorkomen dat Michalis Kosidis een voorzet van linksback Simon Janssen binnenkopte.

Weinig grote kansen
Afgezien van die gevaarlijke voorzet vanaf de linkerflank en een diepe, dreigende bal gericht op Levi Smans die werd uitgeschakeld, kwam VVV in aanvallende zin nog steeds niet in actie. Hoewel de bezoekers voortdurend onder druk stonden, werden er nauwelijks duidelijke kansen tegengehouden. Niet tot 38ste Dordrecht kwam al binnen een minuut heel dicht bij het doel toen Dylan Mbayo gevaarlijk in het strafschopgebied opdook na een slimme voorzet vanuit het midden van het veld. Van Crooij zag de rechtsback van de thuisploeg van dichtbij hard in het zijnet schieten, waardoor de Venlose doelman niet in actie hoefde te komen. Dat gebeurde direct twee minuten na rust, toen Dordrecht op een gevaarlijke positie een vrije trap kreeg. Van Crooij moest die vrije trap met veel moeite omzetten in hoekschop. VVV kwam bij die hoekschop bijna op achterstand, maar dit keer voorkwam de lat dat Dordrecht de score kon openen met een schot vanaf de rand van de zestiende.

Het VVV-kantoor blijft achter
Na een uur voetbal kreeg VVV een vrije trap toegekend op een vergelijkbare gevaarlijke positie als eerder in Dordrecht. Kosidis stond achter de bal, maar kreeg de bal niet over de Dordtse muur. Het was tevens de laatste actie voor de Griekse spits, die werd vervangen door de Dordtse huurling Pepijn Doesburg. Sedláček kwam ook naar de ploeg als invaller voor Elias Sierra. Vrijwel direct na die wissels ging het mis voor VVV, dat stond in 63ste minuut achter. De Venlose ploeg kon een voorzet vanaf links niet wegwerken, waarna aanvoerder Mathis Suray de thuisploeg in de zestiende op voorsprong kon zetten. Het leek erop dat VVV verandering in dat doelpunt nodig had, want twee minuten later kregen ze twee serieuze kansen. Eerst schoot invaller Sedláček van afstand naast met een schot dat van richting veranderde en uit de daaropvolgende corner kopte Rick Ketting vrij. De aanvoerder mikte echter over het doel.

Ga verder met tien man.
Die twee gevaarlijke momenten bleken voor Kruys tevens het signaal om aanvallende wissels door te voeren op zoek naar resultaat. De coach huurde twee nieuwe aanvallers in, Milan Robberechts en Magnus Kaastrup, ter vervanging van Berden en Kluskens. Dat duo bezette de flanken, waarna Thijme Verheijen terugkeerde naar de aanvallende middenveldpositie. Kort na die wissels verliet een andere VVV-speler het veld, maar dit keer was dat niet vrijwillig. Roel Janssen maakte een fout en duwde vervolgens zijn tegenstander. Tot verbazing van de hele VVV toonde scheidsrechter Jochem Kamphuis vervolgens niet één, maar twee keer de gele kaart, waardoor Janssen kon douchen.

Kleine nederlaag
Met tien man vond VVV het nóg lastiger om tot een resultaat te komen in Dordrecht. Twee weken eerder liet hij in de thuiswedstrijd tegen Jong PSV zien dat hij ook met een man minder kan winnen, maar dit keer moest hij twee keer meer scoren. Kruys voerde nog een laatste wijziging door en schakelde in de laatste tien minuten van de wedstrijd Diego van Zutphen in voor Moreno Rutten. Opnieuw gaf VVV niet op met een man minder en dankzij Doesburg en Verheijen waren ze heel dicht bij een gelijkspel. Doesburg schoot de bal van dichtbij binnen na een perfecte vrije trap van Smans, waarna Dordtse doelman Plogmann met een onvergelijkbare redding voorkwam dat Verheijen vanaf de rand van het strafschopgebied met zijn linkervoet in de verre hoek schoot. VVV was dus nog heel dicht bij een gelijkspel, maar uiteindelijk gebeurde dat niet.

FC Dordrecht – VVV-Venlo: 1-0 (0-0)
63. Mathis Suray, 1-0.

Opstelling VVV-Venlo: Delano van Crooij; Moreno Rutten (77. Diego van Zutphen), Rick Ketting, Roel Janssen, Simon Janssen (90. Robin Lathouwers); Joep Kluskens (70. Milan Robberechts), Elias Sierra (61. Richard Sedláček), Levi Smans; Martijn Berden (70. Magnus Kaastrup), Michalis Kosidis (61. Pepijn Doesburg), Thijme Verheijen.