Opluchting overheerst bij AZ na lastige comeback – Voetbal International

Lange tijd leek het erop dat AZ zaterdag zou verliezen van RKC Waalwijk, maar drie doelpunten in elf minuten hielden de punten in Alkmaar. Dani de Wit en coach Maarten Martens werden later afgelost.

“Ze zeggen dat het heel dichtbij was”, reageerde De Wit. ESPN. ‘We weten allemaal uit welke twee games we komen. Twee zware nederlagen met veel tegendoelpunten. Als je zo snel met 0-2 achter komt, is dat heel lastig. Het is veel beter dat we blijven vechten. “Ik denk dat de wisselspelers vandaag het verschil hebben gemaakt.”

Na rust scoorde AZ in elf minuten tijd drie doelpunten. Yukinari Sugawara, Ibrahim Sadiq en Vangelis Pavlidis draaiden zich om. Sugawara zorgde in de eerste helft voor het doelpunt van wereldklasse voor David Min met een verkeerde pass in de play-in. “Hij speelde niet echt een goede eerste helft”, aldus Martens. ‘Ik heb de hele groep en hem duidelijk aangegeven dat je persoonlijkheid moet tonen als het misgaat. “We moeten toegeven dat hij het goed heeft gedaan als je naar de tweede helft kijkt.”

AZ kreeg voor aanvang van de wedstrijd een harde klap te verduren. Jordy Clasie blesseerde zijn lies tijdens de warming-up. “Het is natuurlijk jammer”, aldus De Wit. ‘Hij is een van onze belangrijkste spelers en de aanvoerder. Wanneer je bij zo’n slechte doelpoging meteen faalt, schrik je even. “Je moet meteen vooruit en zorgen dat je er als team staat.”

Dave Kwakman, de vervanger van Clasie, viel positief op. “We weten allemaal hoe goed Dave is”, zei De Wit. Dat heeft hij dit seizoen laten zien in de Jeugdcompetitie en in Jong. Het is goed dat hij zijn kans grijpt, daar staat AZ ook voor. “Ik denk dat hij het met beide handen heeft vastgegrepen.”

AZ consolideerde met de overwinning de vierde plaats. FC Twente staat nog steeds vijf punten achter, al spelen de Enschedeërs zondag nog wel. ‘Eerst moeten we zelf punten scoren en wedstrijden winnen. Wij wachten er uiteraard nog op (derde plaats, red.)’