FC Dordrecht verslaat De Graafschap en verlengt zijn indrukwekkende reeks

Verdediger Antef Tsoungui stond niet op het wedstrijdformulier. De Feyenoord-huurder zal waarschijnlijk enkele weken out zijn met een enkelblessure. Jop van der Avert keerde terug naar de Dordtse basis en vormde met Ruben Kluivert, John Hilton en Léo Seydoux de viermansverdediging.

Uitstekend begin

Gesteund door een goed gevulde Krommedijk ging de plaatselijke club van start. Acht minuten later viel de score, toen Ilias Sebaoui via Shiloh ‘t Zand en Mathis Suray op wonderbaarlijke wijze een aanval afrondde: 1-0.

Maar zodra het eerste doelpunt in het net viel, was de stand opnieuw 1-1. Een afgemeten voorzet van Mimoun Mahi werd vakkundig geleid door de fysiek sterke Ralf Seuntjens. Dordt-doelman Luca Plogmann had geen reactie op het sterke gebaar, waardoor de ploeg voor het eerst dit jaar een doelpunt moest incasseren in het eigen stadion.

Vermakelijke openingsfase

Rechtsbuiten Dylan Mbayo, die een week eerder tegen FC Den Bosch zijn tweede doelpunt scoorde in een Dordrechts shirt, verlevendigde de toch al vermakelijke openingsfase verder met een schot tegen de paal. Pech voor FC Dordrecht, dat via Sebaoui een penalty wilde scoren, maar scheidsrechter Clay Ruperti was het daar niet mee eens.

Daarna werd alles wat rustiger richting de doelstellingen van Plogmann en zijn collega Jansen. ‘t Zand schoot na een inworp opnieuw raak, maar verder viel er voor rust weinig te melden.

De elfde van Suray

Dit werd al snel het geval in het tweede bedrijf. Na de hulp van de Doetinchemse verdediging en het uitstekende werk van aanvaller Korede Osundina, die René Kriwak had opgevolgd, scoorde aanvoerder Mathis Suray zijn elfde van het seizoen: 2-1.

Het is aan de ‘superboeren’ om te reageren. Maar zo simpel lag het niet: FC Dordrecht vertraagde het spel af en toe, de verdediging van Dordrecht stond goed gepositioneerd en De Graafschap zelf toonde weinig lef en creativiteit.

spannend einde

Het derde doelpunt van de thuisclub was een kwartier voor tijd dicht bij het einde, toen Sebaoui alleen Jansen voor zich zag maar de bal (die stuiterde) niet kon vangen. Een paar minuten later gebeurde het opnieuw, waarna Jansen zijn ploeg in de wedstrijd hield.

Ook aan de andere kant werd het spannend, waar ‘t Zand een fout leek te maken in zijn eigen doel, maar Ruperti ook geen strafschop toekende aan De Graafschap. Daarmee was het grootste gevaar geweken: ondanks vier minuten extra tijd konden de bezoekers niet meer scoren.

De ploeg heeft nog vijf reguliere seizoenswedstrijden te gaan: drie uit (tegen NAC Breda, SC Cambuur en Jong FC Utrecht) en twee thuis (tegen TOP Oss en Willem II).

Opstelling FC Dordrecht: Plogmann; Seydoux, Kluivert, Van der Avert, Hilton; Ontvanger, ‘t Zand (Shein/88), Suray; Mbayo (Segecic/80), Kriwak (Osundina/46), Sebaoui