ADO Den Haag is kansloos tegen FC Groningen in het Bingoal Stadion

ADO Den Haag, dat de afgelopen weken niet goed op dreef was, verloor vrijdagavond kansloos op eigen veld van FC Groningen, dat met gemak met 0-2 van het veld stapte. Het is duidelijk dat ADO Den Haag zich qua promotiekansen kan richten op de play-offs. De ploeg van coach Darije Kalezic kan directe promotie (via de tweede plaats) vergeten.

Foto’s: Eric de Wit

Voor de wedstrijd stonden er nog lachende gezichten op het veld in Den Haag. Er waren tributen aan Bart van Hintum (500 wedstrijden betaald voetbal) en Timothy Derijck (150 wedstrijden in dienst van Den Haag). Daarnaast stond Henk Veerman in het middelpunt van de belangstelling omdat hij door ESPN werd uitgeroepen tot beste speler van de derde periode. Bovendien woonden ruim elfduizend toeschouwers deze belangrijke wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Groningen bij.

ADO Den Haag-coach Kalezic moest vanwege blessures Justin Ché, Tyrese Asante en Bart van Hintum missen. Jort van der Sande moest op de bank beginnen.

Voorzichtigheid

In de beginfase was voorzichtigheid de regel, maar FC Groningen nam al snel het initiatief, zonder in het eerste kwartier gevaarlijk te worden. Maar na een kwartier kwamen de bezoekers eindelijk op voorsprong. De Groningers braken door de Haagse verdediging en topscorer van de noorderlingen, Romano Postema, scoorde de eindstand: 0-1. De opgave voor ADO Den Haag, dat thuis FC Groningen versloeg, werd er met die snelle achterstand niet makkelijker op.

In het restant van de eerste helft bleef FC Groningen de ploeg met het meeste balbezit, zonder echt gevaarlijk te worden, maar aan de andere kant kon de thuisploeg geen opschudding veroorzaken. Lasse Vigen zag ooit een schot naast het Groningse doel gaan.

Coach Kalezic voerde tijdens de rust geen wijzigingen door in zijn elftal en ook universiteitscoach Dick Lukkien stuurde dezelfde elf het veld op voor de tweede helft. Degenen die verwachtten dat ADO Den Haag los zou gaan op zoek naar de gelijkmaker, kwam bedrogen uit. De eerste kans ging opnieuw naar de bezoekers, maar Johan Hove zag zijn schot van het Haagse doel afketsen. Na bijna een uur spelen kon Jort van der Sande Daryl van Mieghem vervangen. Van der Sande stond koud op het veld of scoorde de gelijkmaker, op aangeven van Henri Koudossou, maar die kwam te laat om effectief te zijn.

Zonder al te veel te overtuigen probeerde ADO Den Haag beter in de wedstrijd te komen. Henk Veerman kreeg een kans, maar zijn schot kwam uit een moeilijke hoek en ging over het doel. FC Groningen scoorde echter in de 66e minuut opnieuw, na een prima pass vanaf rechts wist Thom van Bergen een lage voorzet binnen te glijden en was de wedstrijd beslist, al waren er nog zo’n 24 minuten te spelen: 0-2. ADO Den Haag kon geen vuist maken en verloor daardoor kansloos van FC Groningen, dat met Roda JC waarschijnlijk zal strijden voor de (tweede) directe promotieplaats.

Voor ADO Den Haag is de verwachting dat de ploeg binnenkort op een beter niveau terecht komt om zich goed voor te bereiden op de play-offs. In het klassement is de ploeg van Kalezic bovendien voorbijgestreefd door FC Dordrecht en heeft De Graafschap in punten hetzelfde niveau bereikt.