ADO Den Haag veroordeeld tot de play-offs na thuisnederlaag tegen FC Groningen

Na de nederlaag tegen Telstar en de interlandbreak ontving ADO Den Haag vrijdagmiddag FC Groningen in het Bingoalstadion. Na 0-1 bij rust wonnen de noorderlingen uiteindelijk met 0-2 voor een stadion vol elfduizend man. Dankzij deze nederlaag kunnen de Hagenaars directe promotie naar de Eredivisie inmiddels vergeten.

Blessures

Vergeleken met de basiself in de verloren uitwedstrijd tegen Telstar ontbraken Justin Che, Tyrese Asante en Bart van Hintum (allen geblesseerd) en Jort van der Sande (die op de bank begon maar niet helemaal fit was).

Eerste helft

Groningen domineerde de eerste helft en zorgde voor het eerste gevaar van de wedstrijd in de persoon van Leandro Bacuna. De rechtsback zag zijn poging eenvoudig gered worden door Nick Marsman. Groningen bleef de wedstrijd domineren, terwijl ADO er vrijwel niets voor terug kon bieden.

Vroege bezoekers

De voorsprong van FC Groningen in de achttiende minuut kwam niet als een verrassing. Een mooie hak van Bacuna belandde in het pad van Luciano Valente. De Italiaan zag zijn marker lichtjes aangeraakt worden, waarna Romano Postema van dichtbij overtuigend kon afwerken: 0-1. Vanwege een plastic beker op het veld werden beide ploegen na het eerste doelpunt naar de kleedkamer gebracht. Na een korte onderbreking kon de wedstrijd hervat worden.

Groningen bleef de dominante partij en het was een klein wonder dat de voorsprong niet werd verdubbeld. De trots van het noorden hij combineerde vloeiend en was meerdere malen dichtbij Marsman, die onder meer Postema op een teen afstand zag blijven van de bal bij de tweede paal.

2e helft

Na de pauze met dezelfde 22 spelers veranderde er weinig in de wedstrijd, al had invaller Jort van der Sande de spanning wel verminderd. De nummer 10 van de thuisploeg was echter dicht bij een doelpunt. De kans die Henk Veerman even daarvoor kreeg, werd gemist, omdat de aanvaller de bal niet goed ontving. Johan Hove zag zijn schot een meter verderop de andere kant op gaan. Groningen bleef domineren en halverwege de tweede helft was de stand 0-2. Valente maakte een prachtige pass op Hove, die op zijn beurt Thom Van Bergen voor doel vond. Het was dus heel gemakkelijk voor de aanvaller om de bal te raken.

Rest van de competitie

Door deze nederlaag zakte de ploeg van Kalezić naar de vijfde plaats in het klassement. Met nog 6 wedstrijden te gaan is de voorsprong op de negende plaats FC Emmen 10 punten, waarbij één wedstrijd meer is gespeeld dan de Drentse club.

dramaserie

Met slechts één overwinning in de laatste 7 wedstrijden (Jong Ajax), drie nederlagen en drie gelijke spelen is het duidelijk dat ADO in een lastige en minderwaardige fase zit en zich kan opmaken voor de play-offs. Laten we hopen dat het eindresultaat beter is dan twee jaar geleden na het traumatische tweeluik tegen Excelsior Rotterdam.