Het circuit van Zandvoort brengt ondanks harde wind en stortregens 16.000 lopers te voet samen

ZANDVOORT – Een race over de verouderde afstand van 12 kilometer, maar bovenal een mooi evenement voor alle recreatieve lopers uit de hele regio; De Zandvoort Circuit Run is een race die zijn populariteit mede te danken heeft aan de uitstraling van het Circuit en daardoor ook profiteert van het ‘Max Verstappen-effect’. Waar ‘Super Max’ tijdens de Grand Prix van Nederland al drie keer won, willen veel renners ook het ‘heilige asfalt’ proberen.

Wat de Circuit Run van gisteren ook gemeen had met de Grand Prix van Nederland van vorig jaar waren de weersomstandigheden. Waren het eind augustus 2023 de Red Bull, Mercedes en Ferrari die te maken kregen met veel regen, dit keer waren het de 16.000 renners die te maken kregen met stormachtige omstandigheden, snijdende wind en stortregens.Match met een beetje frustratie voor de vorige winnaar
Dit bleken omstandigheden te zijn die ook voor wedstrijdlopers lastig waren. Het was deze dag niet mogelijk om een ​​racerecord te verbreken. De 12 km herenrace werd gewonnen door Edwin Sjerps in 38.12. Maureen Koster finishte als eerste vrouw in een tijd van 41,36.Er zat overigens nog wel een beetje lucht in de overwinning van Sieps. Sieps won van een kopgroep met onder meer Richard Douma, Remyo Tielsema, Edwin Sjerps en Sander Vercauteren. Deze groep had de hele race aan de leiding gestaan. Bij die ontsnapping werden de eerste drie echter ten onrechte ‘geholpen’ door een voor Richard Douma (winnaar van de vorige editie) onaangenaam misverstand. Zo’n 800 meter voor de finish bleek dat de lopers aan de verkeerde kant van de dranghek liepen. Richard Douma sprong vervolgens over het hek, waardoor hij ongeveer 50 meter achter zijn tegenstanders kwam te staan. Toen de ‘toprenner’ van de organisatie snel opschoof en de deur naar de kopgroep opendeed, had Richard Douma niet meer de mogelijkheid om terug te keren naar de andere toprenners, die vervolgens de plaatsen 1 t/m 3 deelden.

De kopgroep in de eindsprint met Richard Douma op de achtergrond, ontzet zwaaiend met zijn armen.

Douma kwam zelf als vierde over de finish en zwaaide ontzet met zijn armen. Hij werd door de organisatie Le Champion tegelijk met Tielsema ex aequo als derde geklasseerd, maar meer kon de wedstrijdjury niet voor hem doen.

Naast de race was de 12 kilometer ook het hoogtepunt van de Zandvoort Circuit Run voor de 7.000 recreatieve lopers van deze afstand. Vooral omdat op deze afstand de beleving niet alleen beperkt bleef tot het circuit, maar ook de boulevard, het strand en het centrum van Zandvoort in de route werden opgenomen, wat zorgde voor de afwisseling en het publiek dat nodig was om de lopers te ondersteunen.

Hieronder een filmische impressie van de passage van de deelnemers door de 12 kilometer buiten het circuit.

Speciaal en kinderen
Zoals hierboven vermeld: de 12 kilometer hardlopen was slechts een onderdeel van deze racedag. Om 10.00 uur in de ochtend ging het stoplicht op groen voor de Circuit Run Specials, die als eerste het heilige asfalt van het Circuit Zandvoort verwarmden. De jonge lopers kwamen vervolgens in actie op het 900 meter en 2.600 meter Picnic Kids Run circuit.

De start van de Picknick Kindercircuitrace

4 kilometer (één ronde)
Naast de 12 kilometerrace was er ook een 4 kilometerrace (Una Vuelta). dat ging helemaal rond het circuit. Ruim 4.000 deelnemers namen deel, waaronder talrijke wedstrijdlopers: Bram Andriessen kwam als eerste over de finish met een respectabele eindtijd van 11,25 minuten, terwijl bij de dames de overwinning naar de Zweed Sarah Lahti ging met een tijd van 12,21 minuten.10 Engelse mijlen
De laatste groep begon om 13.00 uur aan de 10 Engelse Mijl. Bijna 5.000 lopers trotseerden het circuit, het strand, de duinen en de stad voordat ze werden verwelkomd op de tribune. Het was de Zuid-Afrikaan Aidan Billington die met een eindtijd van 54,48 minuten over de finish kwam.

Sportorganisatie Le Champion wilde er dit jaar alles aan doen om de jubileumeditie in Paddock 2 te vieren. Door de kou en storm ging het echte feest op het festivalplein niet door.

Nieuws.nl was tijdens de Zandvoort Circuit Run aanwezig in en rond het circuit en maakte twee uitgebreide fotoprints, waarvan hieronder een kleine selectie is weergegeven.

Klik HIER voor de uitgebreide fotoserie met beelden van vele recreanten van fotograaf Wim Meijer

Klik HIER voor de omvangrijke fotoserie met beelden van talrijke recreanten van fotograaf Charles Duijff.