Roda JC nadert na de overwinning de Eredivisie en voert de druk op FC Groningen op

Roda JC Kerkrade heeft de volgende stap richting de Eredivisie gezet. De ploeg van coach Bas Sibum was zaterdagavond met een 3-1-stand te sterk tegen NAC Breda. Walid Ould-Chikh opende in de eerste helft de score, waarna Elías Már Ómarsson snel gelijk maakte. Maximilian Schmid en Lennerd Daneels vervulden de Koempels na de pauze de overwinning. De als tweede geplaatste Roda heeft nu vier punten voorsprong op FC Groningen, dat nog een wedstrijd tegoed heeft. Nummer vier, ADO Den Haag, heeft zes punten.

Roda ging voortvarend van start in het Parkstad Limburg stadion, waar de thuisploeg al na vijftien minuten op voorsprong kwam. Ould-Chikh kreeg rondom de NAC zestien te veel tijd en ruimte en besloot zijn afstandsschot te benutten. De bal belandde achterin het doel achter doelman Tein Troost, die er niet erg overtuigend uitzag: 1-0.

Roda kon niet verder naar voren en moest toekijken hoe NAC beter in de wedstrijd kwam. Het resultaat was een gelijkspel zeven minuten na het eerste doelpunt. Manel Royo zette een uitstekende voorzet vanaf links naar de verre paal, waar Dominik Janosek klaar stond om langs Ómarsson te koppen. De IJslander scoorde van dichtbij: 1-1.

In de volgende fase hadden beide teams op voorsprong kunnen komen. In eerste instantie was NAC dicht bij de 1-2, maar het schot van Patriot Sejdiu miste kracht en richting. Aan de andere kant had Daneels een uitstekende individuele actie op links, waarmee hij zijn directe rivaal wegwerkte. De Belg maakte plaats voor Schmid, die vanuit de hoek in de handen van Troost schoot.

In de slotfase van de eerste helft was Roda degene die de meeste druk zette. Schmid maakte onvoldoende gebruik van de geboden ruimte en kon ondanks zijn vrije positie de bal niet goed koppen. Ould-Chikh probeerde het vlak voor rust nog met een afstandsschot dat over het doel van Troost ging. Het tempo was het laatste kwartier al flink gedaald. Beide ploegen leken het rustfluit van scheidsrechter Martín Pérez wel te waarderen.

Roda zag er na rust beter uit en kreeg via Joey Müller een vrije schotmogelijkheid aan de rand van het strafschopgebied. De Duitser miste de bal echter volledig: er werd een kans gemist. Tien minuten na het openingsfluit van de tweede helft was de score alsnog genoteerd. Een sterke voorzet vanaf links belandde bij Schmid bij de tweede paal via spelers van Roda en NAC. De aanvaller nam de bal goed op en schoot tussen de benen van Troost: 2-1.

De laatste twintig minuten genoot NAC van balbezit, maar Breda deed er weinig mee. Roda was in die zin veel efficiënter. Müller, die een ongelukkige wedstrijd speelde, vond Daneels ontdekt op links. De Belg versloeg zijn directe concurrent en schoot in de verre hoek, terwijl Troost uit de korte hoek scoorde: 3-1. Na de tweede gele kaart voor NAC-verdediger Jan Van den Bergh kwam de wedstrijd ten einde, al bleven de bezoekers tevergeefs zoeken naar de gelijkmaker.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele ranglijsten en het speelschema op onze Keuken Kampioen Divisie pagina.