Plan B (of C) van FC Groningen: Jorg Schreuders als verdediger. ‘Dat wilde ik zien’

In de spannende trainingswedstrijd tegen Heracles Almelo kon FC Groningen de helft van de wedstrijd goed stand houden, maar met een verfijnd juniorenteam eindigde de ploeg uit de Eerste Divisie op 4-1.

Zonder Laros Duarte, Marvin Peersman en Leandro Bacuna begon FC Groningen aan de privé-oefenwedstrijd in de Erve Asito, de prachtige thuisbasis van de Premier League-nummer 14. Duarte en Peersman werden gered door coach Dick Lukkien, Bacuna moest voor Curaçao spelen.

Blokzijl en Meijster afwezig

Uiteraard waren Thijmen Blokzijl en doelman Jasper Meijster ook niet aanwezig, aangezien zij druk bezig zijn met de kwalificatie van Nederland O19 voor de eindronde van het EK in Noord-Ierland en de voorbereiding op de cruciale wedstrijd tegen Frankrijk O19. Assen.

Rui Mendes mocht op het rechter middenveld starten, Joey Pelupessy op zijn gebruikelijke positie, evenals Nick Bakker, die samen met Marco Rente nu zonder Peersman het verdedigende centrum vormde. Wouter Prins leek hersteld en verving Isak Määttä op de linksback, maar die had nog steeds last van pijn en werd nog voor rust vervangen door Daniël Beukers. “Wouter had een moment met zijn hamstring, dezelfde die hij geblesseerd had. We zullen dus moeten afwachten”, zei Lukkien kort na de wedstrijd.

Drie jonge mensen op de bank

Lukkien had ruimte gemaakt voor drie jongeren op de bank: verdediger Roy Leicester (uit Bedum) mocht in de tweede helft invallen en dit betekende zijn tweede oefenwedstrijd voor FC Groningen. Nils Eggens en David van der Werff bleven op de bank.

Een meer verrassende keuze van Lukkien op de rechterflank: Jorg Schreuders stond daar als vleugelverdediger gestationeerd. En in de tweede helft nam invaller Fofin Tuay die plaats in. Is dat het plan B van Lukkien? Dat zou mogelijk kunnen zijn, aldus de Veendammer. “Het is natuurlijk uit nood geboren, want Bacuna was er niet en Marco Rente zou maar één helft spelen. Ik denk ook niet dat het echt gaat gebeuren. Maar ik sluit het ook niet uit. Ik wilde gewoon om te zien of het een optie zou kunnen zijn.”

Ontmoeting met Erwin van de Looi

De oefenwedstrijd was tevens een weerzien met Erwin van de Looi, die drie jaar hoofdtrainer was van Euroborg en inmiddels herenigd is met zijn voormalige assistenten Lukkien en Marcel Groninger.

Linksback Ruben Roosken uit Klazienaveen (ex-C Emmen) en Jetro Willems, vorig seizoen nog actief bij Euroborg, zorgden voor meer bekende gezichten. Maar Ajdin Hrustic, die vier jaar voor FC Groningen speelde, had internationale verplichtingen bij Australië en was afwezig.

FC Groningen begon uitstekend, met een vroeg doelpunt. Thom van Bergen stond na een foutje in de Almelose verdediging oog in oog met doelman Fabian de Keijzer en maakte rustig af: 0-1.

Maar nog geen minuut later was het zover toen Jizz Hornkamp een hoekschop langs Jurjus kopte: 1-1. Daarna waren beide ploegen aardig aan elkaar gewaagd, maar grote kansen boden zich niet aan. FC Groningen had pech in de slotfase van de eerste helft. Helaas belandde vlak voor rust een voorzet van Emil Hansson op de paal voor FC: 2-1.

Defensieve fouten

Na de pauze keerde Schreuders terug op het middenveld, Pelupessy en Bakker bleven en Lukkien bracht voor de rest vooral jongeren binnen: doelman Dirk Baron, Kian Slor, Turay, Maxime Mariano en Kristian Lien kwamen in de ploeg.

Heracles, met Willems erbij, werd sterker en won uiteindelijk, al hadden ze geluk met beide doelpunten. Invaller Thomas Bruns zag zijn schot precies goed en ook het 4-1-bod van Hornkamp belandde binnen de paal achter Dirk Baron.

Lukkien was vooral ontevreden over verdedigende fouten die doelpunten kostten. “Er was slechte communicatie tussen Jurjus en Bakker bij de 1-1, dat moet verbeterd worden. We misten de agressiviteit om meer kansen te creëren en hadden af ​​en toe wat moeite met ons positiespel. Maar ik zag ook leuke dingen, vooral in het eerste deel. “Ik kijk uit naar de afgelopen weken.”

Heracles Almelo-FC Groningen 4-1

Scoren progressie : 8. Van Bergen 0-1, 9. Hornkamp 1-1, 38. Hansson 2-1, 48. Bruns 3-1, 76. Hornkamp 4-1.

Gele kaart : Hornkamp (Heracles Almelo).

Scheidsrechter : Meilink.

Heracles Almelo : De Keijzer; Bakbord, Leerdam, Hoogma (46. Sonnenberg) en Roosken (46. Willems); De Keersmaecker (46. Bruns) en Vejinovic; Limbombe (62. Wehmeijer), Bruijn (62. Scheperman) en Hansson (46. Sankoh); Hoornkamp.

Eerste deel van FC Groningen : Jurjus; Schreuders, Rente, Bakker en Prins (40. Beukers); Mendes, Pelupessy, Hove en Valente; Van Bergen en Postema.

Tweede helft van FC Groningen : Baron; Turay, Mariani, Bakker en Beukers; Slor, Pelupessy, Schreuders en Emeran; Mendes (73. Leicester) en Lien.