Daryl van Mieghem’s ‘Schoonheid’ haalt ADO Den Haag naar FC Dordrecht

ADO Den Haag speelde in het Bingoal Stadion een jammerlijk zwakke eerste helft tegen FC Dordrecht, dat dit seizoen verrassend sterk is. Het niet hard spelen kostte de ploeg van coach Darije Kalezic een 0-2 achterstand. Alex Schalk herstelde voor rust de hoop (1-2) en na de doelpuntenwissel maakte Daryl van Miegem een ​​schitterend schot, waarbij hij de bal vanuit de middencirkel over de te ver van zijn doel geplaatste Luca Plogmann plaatste: 2 – 2.

Tekst: Ton Beije | Foto’s: Eric de Wit

ADO Den Haag kende een zeer zwakke start. FC Dordrecht was veel energieker en het leek alsof de ploeg van trainer Michele Santoni een thuiswedstrijd speelde in plaats van ADO Den Haag. Al na dertig seconden mochten de bezoekers een vrije trap nemen net buiten het zesmetergebied, maar dat lukte niet. Nadat Antef Tsoungui te hoog richting het Haagse doel probeerde te schieten, kwam FC Dordrecht na veertien minuten spelen op een 0-1-voorsprong. Nadat Ilias Sebaoui Justin Ché simpel wegwerkte, schoof hij de bal in de korte hoek naar Nick Marsman: 0-1.

Een slordig en energieloos ADO Den Haag had weinig in te brengen. Ruim een ​​half uur later viel het tweede doelpunt van Dordrecht. Henri Koudossou pakte de bal vanaf de linksbackpositie en de bal belandde in het centrum van zijn verdediging, bij de vrije Ilias Sebaoui, die zijn schot gered zag worden door doelman Marsman, maar Mathis Suray was effectief in de rebound. FC Dordrecht kwam na een half uur op een 0-2-voorsprong. Kort daarna kreeg Sebaoui opnieuw een schietkans, maar de bal scheerde langs het ADO-doel.

Ook aan de Dordtse kant een foutieve pass door het centrum van Ruben Kluivert op de bal van Henk Veerman, die alleen richting het vijandelijke doel kon gaan. In plaats van vanaf de rand te scoren, duwde Antef Tsoungui hem uit en het leverde alleen een hoekschop op. Vlak voor rust kwam ADO Den Haag uit het niets terug in de wedstrijd. Een hoekschop van Daryl van Mieghem werd door Timothy Derijck in het centrum gekopt, waar Henk Veerman het overzicht behield en Alex Schalk de 1-2 liet scoren.

Na de doelpuntenwissel begon ADO Den Haag met meer energie aan het tweede bedrijf. Coach Kalezic verwijderde Lasse Vigen (opnieuw) uit de ploeg en bracht Jerry van Wolfgang binnen. Binnen tien minuten had de lokale ploeg wat ze zochten: een gelijkspel. Daryl van Mieghem ontving de bal op eigen helft, dribbelde richting de middencirkel van het FC Dordrecht-veld, zag doelman Plogmann te ver van zijn doel en versloeg hem met een geweldige lob: 2-2. Een ‘schoonheid’ van een doelpunt.

Even later scoorde Van Mieghem zelf bijna 3-2. Van buiten het strafschopgebied lanceerde hij de bal met veel effect in een vrije trap. Het leverde net geen treffer op, de bal ging naast de buitenkant van de paal. ADO Den Haag zocht naar de overwinning, maar Alex Schalk en Henk Veerman vonden met twee knappe reddingen doelman Luca Plogmann op hun pad. Aan de andere kant moest ADO Den Haag waakzaam blijven. Matteo Waem schoof de bal onnodig via het midden rechtstreeks naar de voeten van Dylan Mbayo, maar Derijck kon de bal redden uit een hoekschop. Ook René Kriwak kwam dicht bij de winnende treffer, maar kwam Nick Marsman tegen, die niet altijd even blij was met zijn spelhervattingen.

Scheidsrechter Robin Hensgens, matig aan de leiding, voegde slechts drie minuten toe (ondanks talrijke wissels), maar er vielen geen doelpunten meer. De gedeelde tweede plaats verliep voor beide teams niet goed, waardoor ze recht hadden op directe promotie. Roda JC greep niet in, maar FC Groningen had het geluk om in de verlenging het maximale uit Jong PSV te halen (2-3). Ook De Graafschap verloor en verloor thuis van Jong Ajax.

Vrijdag speelt ADO Den Haag een lastige uitwedstrijd tegen Telstar, dat goed presteert na de coachwissel.