AZ boekt klinkende overwinning en duwt Excelsior in degradatiezorgen | nederlands voetbal

AZ kende een makkelijke middag tegen het matige Excelsior, dat maar al te graag op 4-0 bleef. Vangelis Pavlidis scoorde opnieuw en Sven Mijnans viel op als rechtsback. Het debuut van de achttienjarige Kees Smit werd alom geprezen.

AZ kwam op voorsprong door een kopbal van Dani de Wit, die een hoekschop van Riechedly Bazoer binnenkopte. Het bleek het begin van een makkelijke middag voor de Alkmaarders, die de voorsprong al snel verdubbelden dankzij Pavlidis, de topscorer die in de laatste vijf wedstrijden slechts één doelpunt maakte. Kort voor het halfuur scoorde Mijnans, die al weken als valse rechtsback speelde, het derde doelpunt.

In die zin stond Alkmaarders op het schema van vorig seizoen, toen het bij rust met 5-0 voorstond tegen de Kralingers. Maar een uitdaging van Tiago Dantas belandde op de lat en een doelpunt van Mijnans werd uiteindelijk afgekeurd door de VAR wegens buitenspel, waarna AZ faalde in de missie om er voor rust de vijf te maken.

Seizoensschema Eredivisie 2023-2024
Bekijk hier het volledige Premier League-schema voor het seizoen 2023-2024, inclusief alle uitslagen. Bekijk hier de ranglijst.

Dantas verving in Alkmaar de geschorste Jordy Clasie en coach Maarten Martens zal benieuwd zijn geweest of zijn ploeg het gemis aan beste speler en aanvoerder Clasie kon goedmaken. De kleine Portugees, die voor Bayer München en Benfica speelde, viel zeker niet op tegen het zwakke Excelsior, dat gezien de vorm van de laatste wedstrijden afstevent op degradatie of in ieder geval nog een paar hele spannende maanden.

Vorige week verloren ze al met 5-2 van Fortuna Sittard. Het was ontroerend om te zien hoe makkelijk De Wit volledig bevrijd zijn doelpunt kon maken, opnieuw een doelpunt uit een hoekschop die ook niet werd verhinderd door een speler aan een van de twee palen.

Dani de Wit (centraal) juicht na de 1-0.
Dani de Wit (centraal) juicht na de 1-0. © Pro Shots / Vincent de Vries

AZ begon nauwelijks serieus aan de tweede helft, maar kon dankzij Mijnans toch het vierde doelpunt maken. Mijnans lijkt het voorlopige antwoord van AZ op de vraag naar de rechtsbuitenpositie bij de club, die de laatste tijd niet voldoende ingevuld kan worden. Hij bekleedt de hangende rechtervleugelpositie goed.

Ook was er ruimte voor het debuut van Kees Smit. De achttienjarige Heiloo-middenvelder is een van de spelers die vorig seizoen bekendheid verwierf in de door AZ gewonnen Jeugdcompetitie met zijn prachtige doelpunt tegen FC Barcelona vanaf de middenlijn, dat een succes werd op internet. Het Alkmaarse publiek scandeerde meteen ‘Keesie, Keesie’ alsof clubtopscorer Kees Kist weer in de rij stond.

Door de overwinning op Excelsior blijft AZ op de vierde plaats staan, een plek die het recht geeft op toegang tot de groepsfase van de Europa League als Feyenoord de beker wint. Directe kwalificatie voor dat toernooi is al beter dan vorig seizoen, toen AZ in de Conference League speelde. En dat zou een positieve wending zijn in een lastig seizoen.