Dordrecht wint de gestaakte wedstrijd, degradatie is nu echt gesloten…

Terwijl afgelopen weekend de hoofdwedstrijd van Feyenoord tegen PSV op het programma stond, kwamen ook veel huurlingen van de Rotterdamse club weer in actie. Ilias Sebaoui is de enige Feyenoord-leenspeler die scoort in een wedstrijd die wordt onderbroken door rellen op de tribunes, terwijl Sassuolo van Marcus Pedersen dreigt te degraderen naar een nieuwe nederlaag.

Ramon Hendriks: Vitesse – FC Twente (1-2)
Hoewel Hendriks de overwinning van vorige week op Excelsior aan zich voorbij moest laten gaan, stond hij ook in deze ronde opnieuw in het hart van de Vitesse-defensie. De Arnhemmers hadden tegen FC Twente een lastige wedstrijd voor de boeg, maar het momentum in Kralingen zal het vertrouwen van de spelersgroep ongetwijfeld een boost hebben gegeven. Dat vertrouwen wordt zaterdag opnieuw op de proef gesteld als ex-Vitesenaar Ricky van Wolfswinkel zijn voormalige ploeg na vier minuten achter zich laat. Vitesse kan echter niet zomaar aan de zijlijn blijven staan ​​in de degradatiestrijd en in de wedstrijd blijven. Vlak voor rust wordt de ploeg van Edward Sturing beloond voor hun werk als Pröpper gelijk maakt. Het is echter niet Davy, die wegens blessure afwezig is bij Vitesse, maar zijn broer Robin, die namens Twente de bal achter zijn eigen doelman werkt.

In de tweede helft heeft de thuisploeg een klein voordeel en was zelfs meerdere keren dicht bij een voorsprong. Vlak voor tijd is het echter niet Vitesse, maar Twente die de zege voortzet: Joshua Brenet, ook een oud-speler van de Arnhemse club, krijgt na een schermutseling helaas de bal en schiet van dichtbij. Vitesse doet zichzelf er, en niet voor het eerst dit seizoen, geen plezier mee en zal zich nu moeten concentreren op de beslissende wedstrijd tegen rivaal RKC Waalwijk in de volgende ronde.

Lennard Hartjes en Mimeirhel Benita: Fortuna Sittard – Excelsior (5-2)
Excelsior beleefde zondag een wedstrijd die ze snel willen vergeten. De ploeg van Marinus Dijkhuizen nam de bus voor de lange reis naar Sittard, waar Fortuna de vloer aanveegde met de Kralingers. In de 34e minuut was het al 4-0 in Limburg. Vooral spits Kaj Sierhuis speelde een grote rol in de vernederende achterstand van Excelsior: de aanvaller scoorde in de 15e minuut 2-0 en maakte twintig minuten later zijn hattrick compleet.

In de tweede helft wist Excelsior dankzij doelpunten van Derensili Sanches Fernandes en Richie Omorowa nog wat van de eer te redden, maar toch zouden zij met enige schaamte naar Rotterdam zijn teruggekeerd. De degradatieplaatsen komen dichterbij en daarom zal de ploeg hard moeten werken tijdens de resterende wedstrijden van de Eredivisie. Benita bleef helaas (maar misschien gelukkig in dit geval) de volle 90 minuten van de wedstrijd in Sittard op de bank.

Patrik Wålemark: Heerenveen – PEC Zwolle (2-0)
In de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle keerde Wålemark na een korte afwezigheid terug in de ploeg van Kees van Wonderen. De Zweed hield het een helft vol in Heerenveen, maar stond nog op het veld toen scheidsrechter Robin Hensgens een penalty toekende aan Heerenveen. Hiervan werd gebruik gemaakt door invaller Anass Tahiri, die verrassend genoeg ook in de slotfase van de wedstrijd werd gewisseld vanuit het Friese team. Kort daarvoor had Pelle van Amersfoort met een lange lob de eindstand op 2-0 gebracht.

Thijs Jansen: De Graafschap – TOP Oss (2-1)
Thijs Jansen speelde vrijdagavond tegen TOP Oss, de club die hem vorig seizoen contracteerde van Feyenoord en waar hij veel ballen uit het doel hield. Als doelman van De Graafschap, die in eigen stadion zowel in kansen als in balbezit domineerde, had de jonge doelman dit keer weinig in petto. Met een 2-0 voorsprong in de 78e minuut kreeg hij het enige schot van de wedstrijd tegen. De poging van de speler van Oss Grad Damen eindigde echter direct in het doel, waardoor Jansen niet geheel tevreden zal zijn met de succesvolle overwinning van zijn ploeg.

Antef Tsoungui, Ilias Sebaoui, Shiloh ‘t Zand en Korede Osundina: MVV – FC Dordrecht (1-3)
In Maastricht, ver van Dordrecht, kon Osundina vrijdagavond in de spits spelen, waardoor alle Feyenoord-huurlingen weer in de basiself van de ploeg van Michele Santoni stonden. Wat de score betreft stelde de teamkeuze van de Italiaanse coach niet teleur: zij kwamen al na 8 minuten op voorsprong. schapen hoofden Bij 0-2 en vlak voor rust completeerde Sebaoui de driehonkslag van Dordrecht. In de tweede helft herstelt MVV zich, maar kan de overwinning van de bezoekende ploeg niet meer in gevaar brengen.

Dordrecht moet echter geduld hebben om definitief de drie punten te pakken: in de slotfase van de wedstrijd gaat het mis op de tribunes als de fans van beide clubs met elkaar willen vechten. Daarom wordt de wedstrijd tijdelijk stopgezet en vervolgens hervat, maar moet worden gestopt nadat er voorwerpen op het veld zijn gegooid. Ook die staking lijkt tijdelijk, maar als blijkt dat een MVV-fan ziek wordt nadat hij van de tribune is gevallen, wordt het duel definitief afgelast. In de resterende zes minuten, die maandagmiddag voor lege tribunes werden gespeeld, verandert er niets aan de uitslag die vrijdagavond al op het bord stond.

Tidjany Touré: Casa Pía – Gil Vicente (0-0)
Opnieuw een startpunt voor Touré afgelopen zondag. De Franse vleugelaanvaller moest het opnemen tegen Gil Vicente tegen Casa Pia, die dit seizoen precies hetzelfde won, verloor en gelijk speelde en dus gelijk stond op puntenaantal. Dat blijft ook na de wedstrijd zo, als de onderlinge ontmoeting in een bloedeloze 0-0 eindigt. Er is één positief punt voor Touré: voor het eerst dit seizoen speelt hij de volle 90 minuten in een competitieve wedstrijd.

Ezequiel Bullaude: Boca Juniors – Belgrano (3-2)
Ezequiel Bullaude bleef zondag in de wedstrijd tegen Belgrano negentig minuten op de bank, maar had wel de beste plaatsen voor de show die Edinson Cavani neerzette. De grootste spits van weleer liet zien dat hij het voetballen met een hattrick niet is vergeten en leidde Boca in zijn eentje naar de overwinning. De club uit Buenos Aires komt daarmee iets dichter bij de top vier plaatsen, wat recht geeft op de volgende ronde van de Argentijnse competitie.

Neraysho Kasanwirjo: Rapid Wenen – Lustenau (1-1)
Tegen bodemclub Lustenau leek Rapid Vienna op papier een eenvoudige thuiswedstrijd voor zondag op de planning te hebben staan. Niets is echter minder waar als voormalig Feyenoord-speler Terence Kongolo na ruim een ​​half uur een rode kaart krijgt en de club uit de Oostenrijkse hoofdstad de wedstrijd met tien man moet spelen. Kort na rust profiteerde Lustenau met het eerste doelpunt van het overwicht van zijn spelers en staat Rapid een lastige opgave te wachten.

In de zoektocht naar minimaal een gelijkspel wordt Kasanwirjo verrassend gewisseld. Eigenlijk speelt de Feyenoord-huurder altijd door tot het laatste fluitsignaal, maar met een gele kaart op zak verwijdert coach Robert Klauß hem preventief van het veld. De verdediger kijkt vanaf de zijlijn toe hoe zijn team weer in de wedstrijd komt als Lustenau wordt bestraft voor een overtreding in het gebied met een rode kaart en een strafschop. Marco Grüll profiteert hiervan, maar Rapid slaagt er ondanks het herstel van de balans niet meer in om de wedstrijd in een overwinning om te zetten.

Marcus Pedersen: Hellas Verona – Sassuolo (1-0)
Een cruciale wedstrijd voor Sassuolo zondag in de strijd tegen degradatie: zij nemen het op tegen Hellas Verona, die slechts één plaats onder de zwart-groenen staat, maar wel evenveel punten heeft. Niet verliezen is essentieel voor de ploeg van Pedersen, die weer als rechtsback aan de wedstrijd zal beginnen. Lange tijd leek de lokale aanval afgeslagen, totdat Karol Swiderski tien minuten voor tijd profiteerde van een uitval in de Sassuolo-verdediging en het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde. Omdat nummer 19 Cagliari ook hun partij wist te winnen, zakt Sassuolo nu feitelijk naar de voorlaatste plaats. Degradatie en daarmee de mogelijke terugkeer van Pedersen naar Feyenoord lijkt steeds waarschijnlijker.