Anderlecht ontsnapt met schrik tegen 10 Bulgaren: Edozie redt, VAR redt… Paars met perfect rapport op weg naar Europese winter

Een geweldige wedstrijd kunnen we het zeker niet noemen. De Bulgaren waren de bal niet komen opeisen en Anderlecht kon niet genoeg snelheid winnen om de verdediging te ontsluiten. Anderlecht vocht een uur na een rode kaart en werd uiteindelijk beloond. Hoewel er op het einde toch wel een rilling was…

Bij Ludogorets spelen veel bekwame en snelle Brazilianen. David Hubert gooide zijn hele bank op het veld, maar dat bracht nog steeds risico’s met zich mee. Die Bulgaren waren immers niet te onderschatten, zeker niet in de tegenaanval. En vooral Thomas Foket had de kans dit met eigen ogen te zien.

Geweldige kans voor Vázquez

De rechtsback was vaak in de aanval, want Anderlecht kreeg de bal, maar moest bij elke tegenaanval de Braziliaan Rick achtervolgen. En het bleek veel sneller te gaan. Maar Anderlecht creëerde via Foket de beste kans van de eerste helft. Hij schilderde de bal op het hoofd van Vázquez, maar de Argentijn kopte te gecentreerd. Dat had beter moeten zijn.

Anderlecht domineerde, maar vond geen kansen. Het was weer zo’n wedstrijd waarin niemand risico’s wilde nemen met zijn passing, behalve Ashimeru. De Ghanees zorgde voor zwier en energie, maar er zat weinig diepgang in de aanval.

Simic Jan-Carlo - Stroeykens Mario
© fotonieuws

Na een halfuur duelde Degreef op de bank met Vidal. De jongeman kreeg een gele kaart, maar lag ondertussen kreunend op de grond. De VAR bekeek de beelden nog eens en Vidal mocht douchen. Hij heeft haar tenslotte duidelijk een elleboogstoot gegeven. Tegen 10 man kregen paars-wit uiteraard nog meer balbezit, maar uiteraard gleed Ludogorets volledig in een egelpositie.

Edozie met verlossing

Hubert bracht Edozie binnen voor Degreef en Anderlecht begon tegen de Bulgaarse muur te botsen. Aanvankelijk zonder succes, maar invaller Verschaeren wist er uiteindelijk doorheen te komen. De doelman en Simic konden de bal niet richting doel duwen. Maar in derde instantie scoorde Edozie het bevrijdende doelpunt.

Een opluchting. Het werd inderdaad een belegering, maar veel kansen creëerde het niet. Hij was in de slotfase te onzorgvuldig en niet creatief genoeg om gevaarlijk te worden. Een wedstrijd duurt lang. Vooral als je Barça-Bayern de dag ervoor hebt gezien.

Sardella miste wel de 2-0 na de beste combinatie van de avond. Maar uiteindelijk moet het wel de eerste wedstrijd zijn waarin Colin Coosemans geen enkele redding hoefde te verrichten. Dit is natuurlijk ook veelzeggend.

Maar de 89e minuut brak aan. De Bulgaren maakten kort voor de zestiende minuut een overtreding en de bal ging naar de verre paal. 1-1 en een hele koude douche, maar de VAR redde de dag. Hij werd buitenspel verklaard. Even later scoorde Dreyer en bracht de stand op 2-0. Anderlecht was zeker niet briljant, maar ze kunnen er wel over gaan nadenken om de winter in Europa door te brengen. Nog acht punten en ze zijn waarschijnlijk gelijk voor de top acht van de Europa League.