Dankzij Rabona kwam AZ vlak voor tijd gelijk tegen Atalanta

AZ boekte zaterdagmiddag op eigen veld een verdienstelijk gelijkspel tegen Atalanta. De Europa League-kampioen lag op training op koers om met 1-2 te winnen dankzij een eigen doelpunt van David Møller Wolfe en een doelpunt van Charles De Ketelaere, maar kort voor tijd maakte Lequincio Zeefuik gelijk: 2-2. De wedstrijd stond mede in het teken van de terugkeer van Teun Koopmeiners naar Alkmaar. De Italiaanse ster kreeg een kwartier voor tijd een mooie afwisseling

AZ kreeg de eerste mogelijkheid in het AFAS Stadion. Sven Mijnans speelde goed tegen Marten de Roon en passeerde vervolgens naar Troy Parrott. De Ier sneed en schoot naast. In de vermakelijke eerste helft waren beide ploegen regelmatig gevaarlijk voor doel, al waren er in het begin geen grote kansen.

Na een halfuur spelen toonde doelman Jeroen Zoet zijn klasse door het sterke schot van Koopmeiners net onder de lat te raken. Atalanta groeide in de wedstrijd en stond dankzij Koopmeiners op het punt weer op voorsprong te komen, maar de oud-speler van AZ schoot naast. Dat lot trof ook Ademola Lookman, die vlak voor Zoet stond.

Tegen alle verwachtingen in kwam AZ tien minuten voor tijd op voorsprong. Møller Wolfe stuurde een uitstekende voorzet naar Troy Parrott, die met een krachtige kopbal de 1-0 maakte. Atalanta bleef echter gevaarlijk, al liet Zoet zien waarom hij deze zomer naar Alkmaar werd gehaald. De veteraan redde vlak voor rust opnieuw een knappe redding, dit keer na een poging van Matteo Ruggeri.

Na de pauze veranderde er weinig aan het spelbeeld. Beide ploegen hadden kunnen scoren, maar Atalanta bleek de gelukkigste ploeg. Halverwege de tweede helft zette Ademola Lookman zelf de aanval in. De Nigeriaan heroverde de bal van invaller Mitchel Bakker en zou naast hebben geschoten, maar gelukkig kwam de aanval dankzij een goede speler Møller Wolfe: 1-1.

Atalanta wist even later zelfs op voorsprong te komen, toen er een hoekschop werd genomen aan de tweede paal en De Ketelaere, koud op het veld, van dichtbij scoorde: 1-2. Het hoogtepunt van de wedstrijd kwam een ​​kwartier voor tijd toen coach Gian Piero Gasperini Koopmeiners verving. De middenvelder kreeg een daverend applaus van de aanwezigen in Alkmaar.

Enkele minuten voor tijd wist AZ gelijk te trekken. Clasie had een diepe ‘pirlo’-pass op Zeefuik, die profiteerde van een gebrek aan communicatie van Rafael Tolói en Juan Musso en eenvoudig scoorde: 2-2. AZ ging op zoek naar de winnaar, maar ondanks de nodige dreiging lukte dat niet.