Eggens verslaat FC Emmen in broeierig Rolde

Zaterdag 20 juli 2024 om 18:07 uur

Zaterdag 20 juli stond FC Groningen op bekend terrein tegenover FC Emmen. De bijna traditionele opwarmwedstrijd werd voor het vijfde achtereenvolgende seizoen gehouden op Sportpark Boerbos in Rolde. Er werd tweemaal 60 minuten gespeeld onder goede, maar zeer warme omstandigheden. FC Groningen won de wedstrijd Noord met 3-2. De doelpunten van Groningen werden gescoord door aanvallers Romano Postema en Nils Eggens (2x).

FC Emmen duwde de Groningers in de eerste wedstrijdhelft wat terug, zonder grote kansen te creëren voor de Drentse spelers. Het was echter de club KKD die na twintig minuten spelen op voorsprong kwam. Jalen Hawkins schoot een bal die via de paal stuiterde het veld in en in het doel: 0-1.

Direct na het doelpunt ging Orgullo del Norte voetballen. Hij nam de controle over de wedstrijd over en zocht harder naar de gelijkspel. Kwam snel. Leandro Bacuna liet Romano Postema los met een lage voorzet en de spits viel in het strafschopgebied. Postema ging zelf achter de bal staan ​​en schoot de strafschop foutloos binnen, 1-1.

FC kon al in het eerste halfuur op voorsprong komen. Thom van Bergen positioneerde zich goed als contactpunt, waarna de Groningers centraal in het veld verder konden spelen. Bacuna kwam aan de rechterkant uit, zette een voorzet en Finn Stam kreeg de bal uiteindelijk net naast het doel.

In de tweede helft van de eerste helft kwam FC Emmen als eerste in gevaar, maar doelman Hidde Jurjus stond op zijn plek. Voor FC kwam het gevaar van Brynjofur Willumsson. De IJslander week in de 48e speelminuut af van zijn rivaal en werd neergeslagen. Laros Duarte werkte de vrije trap via de muur af, waarna de doelman een rebound moest weggeven. Tien minuten later schoot Thijmen Blokzijl een prachtig schot tegen de lat na een hoekschop voor FC.

FC Emmen kwam echter weer op voorsprong. Franck Evina kopte een voorzet van Hawkins binnen, 1-2. Direct na het doelpunt kreeg FC Groningen opnieuw de mogelijkheid om snel gelijk te maken. Willumsson kreeg een steekpass van Stam, omzeilde de doelman, maar de hoek bleek uiteindelijk te lastig.

De ongeveer 3.000 fans van beide teams op sportcentrum Boerbos liepen tijdens de pauze heen en weer om water in te slaan op deze zinderende zaterdag. Na de ‘lange’ pauze arriveerde een heel veranderd team bij FC. Thijs Oosting kreeg na rust de eerste kans en kopte na een hoekschop tegen de lat. Oosting zelf zette in de 85e minuut prima druk op de doelman, waardoor de Trots van het Noorden hoog op het veld balbezit kon nemen. Uiteindelijk schoot Jorg Schreuders in het zijnet. Ook Fofin Turay was na een aanval op veel pucks dicht bij een doelpunt, maar de bal ging naast de paal.

In het laatste deel van de wedstrijd werden er opnieuw wijzigingen doorgevoerd en zocht FC nog nadrukkelijker naar de gelijkmaker. Maxim Mariani kwam in de 101e speelminuut heel dichtbij, maar zijn kopbal van binnen het vijfmetergebied werd knap voor de doellijn gered door de Emmen-doelman. Een minuut later scoorde spits Nils Eggens. De jonge aanvaller schoot eerst twee keer op de doelman, maar schoof de bal uiteindelijk bij de derde poging over de lijn: 2-2.

Eggens scoorde vijf minuten na de eerste ook zijn tweede doelpunt van de middag. De aanval begon met een combinatie tussen Kristian Lien en Jorg Schreuders. Deze laatste gaf de bal door aan Eggens, die de doelman met een droog schot versloeg met 3-2. De overwinning kwam de rest van de wedstrijd niet meer in gevaar. Noam Emeran had zelfs een spectaculaire poging met de schoen, maar de bal ging net naast het doel.

Opstelling eerste 60 minuten: Jurjus, Bacuna, Pelupessy, Blokzijl, Stam; De Jonge, Duarte (45′ Hove), Mendes, Willumsson; Postema, Van Bergen.

Instelling 60-90 minuten: Vaessen, Bacuna, Blokzijl, Bouland, Prins, Pelupessy, Hove, Schreuders, Turay (88′ Lien); Oosting, Emeraan.

Tweede instelling 90-120 minuten: Vaessen, Leicester, Mariani, Bouland, Prins; Schreuders, Hove, Oosting, Emeran, Eggens, Lien.