Groen-wit en rood-wit komen samen in Leek

Zaterdag 13 juli 2024 om 18:22 uur

FC Groningen speelde zaterdagmiddag hun vierde trainingswedstrijd ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. Rot Weiss Erfurt was de tegenstander in Leek voor 2.750 volgers. De fans van beide clubs verenigden zich achter de teams omdat er tien jaar geleden een bijzondere band ontstond tussen de fangroepen van FC Groningen en FC RWE. De wedstrijd duurde vier keer een half uur en eindigde in 1-0. De doelpuntenmaker was aanvoerder Leandro Bacuna.

FC Groningen stond in het seizoen 1991/1992 voor het eerst tegenover FC RWE. De Trots van het Noorden was op 8 oktober 2014 als eregast uitgenodigd om de laatste wedstrijd in het oude Steigerwald-stadion te spelen voordat het stadion een ingrijpende renovatie onderging. De oefenwedstrijd eindigde in 1-1. De fans van FC Groningen en FC RWE hebben samen een fantastisch feest gevierd en dat deden ze dit weekend opnieuw op de meeting.

Eerste blok 0-30 minuten
Na een prachtige actie van gezamenlijke sfeer floot de scheidsrechter het eerste blok van 30 minuten voetbal. Net als afgelopen woensdag was Johan Hove als eerste dicht bij een doelpunt, maar zijn schot ging een meter naast. Een goede combinatie tussen Jorg Schreuders en Thom van Bergen zorgde voor de eerste serieuze kans, maar de uitstekende prestatie van de Duitse doelman zorgde ervoor dat de stand 0-0 bleef. Een paar minuten later zette Tika de Jonge goede druk en stuurde Van Bergen de bal net naast de verkeerde kant van de paal.

Schreuders schoot in de 25e minuut op doel en vond de hand van een Erfurt-verdediger. Dit resulteerde in een penalty voor FC, die 1-0 werd voor Leandro Bacuna. Vlak voor de eerste vijf minuten pauze raakte Thijs Oosting opnieuw de paal na een goede lage voorzet vanaf links van Jorg Schreuders. Doelman Etienne Vaessen had in het eerste blok weinig te doen en kon net als de 2.750 fans genieten van de fantastische sfeer die beide groepen fans creëerden.

Tweede blok 30-60 minuten
Net als in het eerste blok speelde FC in het tweede blok met veel energie. Hij had duidelijk het voordeel. Opnieuw vonden Schreuders en Van Bergen elkaar na 45 minuten spelen gemakkelijk. Een dubbele muur zorgde voor gevaar waardoor de aanvaller kon schieten. Een minuut later zag FC RWE er voor het eerst echt gevaarlijk uit. Dennis Lerche confronteerde Vaessen na een snelle tegenaanval van de Duitsers, maar schoot naast. Een paar minuten later vond Oosting voor de tweede keer de stick. Nu kwam een ​​afstandsschot via de onderkant van de lat terug het veld in. Een VAR had nog eens naar het moment kunnen kijken, maar in VEV’67 was dit logischerwijs niet aanwezig. Die overigens qua organisatie alles heel goed geregeld had. FC was dichter bij het doel, maar voor rust viel er nog geen doelpunt: 1-0.

Derde blok 60-90 minuten
Voor het derde blok schakelde Coach Lukkien een heel ander team in. Een mix tussen een paar ervaren spelers met veel jongeren uit onze eigen opleiding. Doelman Hidde Jurjus had letterlijk de fanatieke steun van beide groepen fans achter zich. Ook in dit blok behield FC Groningen de dominantie en zocht zorgvuldig naar een gaatje in de FC RWE-defensie.

Joey Pelupessy probeerde het één keer van afstand, waarna spits Romano Postema slechts een vingertop verwijderd was van het omzetten van de rebound. Brynjofur Willumsson was dicht bij een doelpunt. De IJslander kreeg in het strafschopgebied een pass van Postema en passeerde deze over de doelman, maar verdediger Linus Swarts haalde de bal met maximale inspanning van de lijn en behoedde zijn club voor een verdere achterstand.

Vierde blok 90-120 minuten
Het laatste halfuur van de 120 minuten voetbal begon met een hevige regenbui. Het regenwater hield de fans achter het doel niet tegen. Samen gingen ze verder met springen en zingen. Binnen de lijnen werden de kansen schaarser. FC RWE leed in het laatste deel van de wedstrijd verschillende nederlagen. In de 102e minuut raakte Philip Aboagye de paal. Enkele minuten later hield Jurjus met een prachtig schot zijn doel schoon. Hierdoor eindigde een bijzondere oefenwedstrijd met een 1-0 overwinning voor FC.

Succes
FC Groningen wenst FC RWE dit seizoen veel succes in de Regionalliga Nordost. De Duitsers beginnen het seizoen op eigen veld tegen Eilenburg op 27 juli.

Opstelling eerste 60 minuten: Vaessen, Bacuna, Rente, Blokzijl, Prins; De Jonge, Hove, Turay, Schreuders (30 Emeraan); Oosting, Van Bergen.

Uitlijningsseconden 60 minuten: Jujus; Mariani, Stam, Bouland, Speelman; Pelupessy, Leicester, Mendes, Emeran (75 Valente); Postema, Willumsson.