Oegstgeester Zachary de Voogd Nederlands jeugdkampioen schermen

Algemeen

Op 22 en 23 juni werd in Rosmalen het Nederlands Kampioenschap Junioren Schermen (NJK) georganiseerd onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Schermbond (KNAS). Honderden jonge schermers streden in Rosmalen om de medailles en de titel van Nederlands juniorenkampioen.

Dit nationale toernooi voor jongens en meisjes werd gehouden in vier categorieën en drie wapens: folie, degen en sabel. Zachary de Voogd, 13 jaar, uit Oegstgeest, van de Leidsche Aanvals- en Verdediging Schermvereniging (AEW), deed mee in twee categorieën: jongens onder de 17 jaar (cadetten) en jongens onder de 14 jaar (pupillen), beiden met zwaard . In de categorie cadetten bereikte Zachary de kwartfinales waar hij in een spannende wedstrijd verloor van de uiteindelijke winnaar, de 16-jarige Jan-Koen Versteijnen, de uiteindelijke winnaar van deze categorie. Versteijnen is een zeer getalenteerde degenschermer die vele internationale titels op zijn naam heeft staan.

Zachary viel op in de categorie studenten en was meester tijdens alle wedstrijden. De Voogd kwam uit de voorrondes als beste schermer naar voren en wist de heats op overtuigende wijze te winnen. In de finale stond Zachary tegenover de 14-jarige Leon Makarov van de Almere schermclub en pakte net als vorig jaar goud. Deze editie van het Nederlands Jeugdkampioenschap was dit jaar erg spannend, ondanks de steun en goede voorbereiding van zijn school, Stedelijk Gymnasium Leiden.

Direct na het kampioensweekend begon de schoolexamenweek. Hun coach Rudolph Francis en Zachary genoten echter van de twee dagen competitie en de uitdagingen van de verschillende sterke schermers.

Vorig jaar won Zachary de Voogd goud in de categorie Benjamins (onder 12 jaar). Afgelopen seizoen won De Voogd diverse internationale toernooien in Frankrijk, België en Duitsland. Hij kijkt met veel voldoening terug op zijn Nederlandse titel en zijn toernooien in breder Europees verband. Zo maakte hij onlangs deel uit van een Luxemburgs, Italiaans en Hongaars team dat streden om de Belgische Jeunes Lames-titel. Het team won de gouden medaille in Charleroi.