De American Football Association veroordeelt racistische behandeling

De American Soccer Association heeft de racistische behandeling van spelers na het verlies tegen Panama in de Copa América krachtig veroordeeld. Na de schokkende 2-1 nederlaag tegen het gastland in de groepsfase kregen verschillende spelers via sociale media racistische opmerkingen. Tim Weah, de aanvaller met Liberiaanse roots, was een speciaal doelwit.

“Er is absoluut geen plaats in het voetbal voor dergelijk haatdragend en discriminerend gedrag”, zei US Soccer in een verklaring op de website van US Soccer.

Een van de zwarte Amerikaanse spelers die het doelwit waren van racisme was Weah. De aanvaller, zoon van oud-Liberiaanse voetballer George Weah, kreeg in de achttiende minuut een directe rode kaart omdat hij een tegenstander in het achterhoofd sloeg.

De Verenigde Staten kwamen in de tweede groepswedstrijd alsnog op voorsprong tegen Panama. Vier minuten later was het weer gelijk, waarna Panama er in de slotfase nog 2-1 van maakte. Weah zei na de wedstrijd dat hij zijn team en land in de steek had gelaten.

Na twee wedstrijden hebben de Verenigde Staten en Panama 3 punten in de groep. Uruguay staat bovenaan met twee overwinningen, Bolivia is na twee wedstrijden nog steeds puntloos.