“League of tennis conferences”, zegt toernooidirecteur Op de Weegh over ITF Alkmaar

Buiten brengen de tweeling een extra laag zonnebrandcrème op elkaars rug aan. Binnen zijn Niels Lootsma en Alec Deckers rustig aan het darten. Lootsma speelt woensdag alleen in het hoofdtoernooi, Deckers stuurde Lars Wagenaar zojuist met 6-4, 6-1 naar huis. Iets verderop lachen Richard Krajicek, de vader van Deckers, en Michiel Schapers samen.

Aan de bar bestelt een oudere studente drie zoete witte wijnen voor zichzelf en haar gezelschap op het zonnige terras. Dit typeert de sfeer in het clubgebouw van TP Alkmaar; veel verschillende mensen, met één gemene deler: tennis op topniveau.

Toernooidirecteur Op de Weegh is blij met al die mensen in het park. “Dit toernooi lijkt een beetje op de Tennis Conference League. Het mooie hier is dat je die wedstrijden gratis kunt kijken en bij voetbal moet je veel betalen, haha.”

Op de Weegh staat erop goed voor de spelers te zorgen. Hij zag met eigen ogen dat dit een verschil kan maken. “Vorig jaar kreeg Sander Jong elke dag een massage. Het doet geen pijn. Als ik tennissers één ding kan vertellen, is het dat ze dat moeten doen. Dat moment van aandacht is ook een moment van rust.”

Jong won vorig jaar het internationale toernooi, maar zondag kreeg Op de Weegh slecht nieuws: de nummer één reekshoofd trok zich terug. De toernooidirecteur beschouwt Michiel de Krom nu als de belangrijkste kandidaat voor de titel. Leidschendammer won vorige week het $25.000-toernooi in Mungia-Laukariz, Spanje.

Op de Weegh hoopt dat De Krom de finale van “zijn” toernooi haalt. “Het zou mooi zijn als hij tegen regionaal talent Dax Donders speelt. Ik ben er zeker van dat als Dax gefocust blijft, hij de eindstrijd zal kunnen halen.” Donders speelt woensdagavond (waarschijnlijk) zijn eerste enkelspelwedstrijd.

Met Michaëlla Krajieck sprak het damestoernooi duidelijk aan, ware het niet dat ze in het klassement al was uitgeschakeld. “Ik had het idee dat zij het toernooi kon winnen”, aldus de zakenman uit Alkmaar. Het liep anders. Krajicek haalde het hoofdtoernooi niet. Ze verloor nipt van de Duitse Gina Dittmann met 6-4, 7-6.

Zijn (half)neef Alec Deckers, zoon van Wimbledon-winnaar Richard Krajicek, won zijn eerste hoofdtoernooiwedstrijd tegen Lars Wagenaar, die een wild card had gekregen. Met 6-4, 6-1 versloeg de nummer drie reekshoofd met gemak de tennisser uit Bergambacht.