Seizoensoverzicht Dames van AZ

ALKMAAR – Het seizoen 2023-2024 markeerde de terugkeer van het vrouwenvoetbal in Alkmaar. Na twaalf jaar afwezigheid keerde AZ Vrouwen terug naar het hoogste professionele niveau van Nederland. Het is tijd om stil te staan ​​bij het seizoen van AZ Azerion in de Dames Eredivisie.

Keer terug naar het profvoetbal
Met een thuiswedstrijd tegen Excelsior werd het seizoen 2023-2024 en daarmee de herintrede van AZ Femenino in het profvoetbal aangekondigd. Voor een bomvolle tribune op het AFAS Sportcomplex was het AZ-aanvaller Floor Spaan die in de 80e minuut de score opende. De bezoekers uit Rotterdam wisten echter in Alkmaar het duel om te draaien door in blessuretijd de gelijkmaker te scoren.

Een week later was het een succes voor AZ. In de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen wist Spaan ook het laatste Friese doelpunt te ontkennen en bezorgde AZ daarmee de eerste Eredivisie-zege in twaalf jaar: 0-1.

pieken en dalen
Na nipte nederlagen tegen Telstar (0-1), PEC Zwolle (1-0), Feyenoord (2-1) en Ajax (1-2) wist AZ Vrouwen de eerste seizoenshelft uiteindelijk met een 1-0 af te sluiten. overwinning op Fortuna Sittard. Alkmaarders ging als negende de winterstop in, met acht punten uit elf wedstrijden.

Het stijgende traject zette zich voort in 2024, toen AZ het nieuwe jaar begon met een gelijkspel tegen PEC (1-1) en een week later won van Excelsior (1-2). Daarna volgde in februari een lastige periode, waarin Feyenoord (1-2) en ADO (2-0) te sterk bleken in de Eredivisie en AZ door FC Twente (0-4) uit de beker werd uitgeschakeld.

Terug in het AFAS Stadion
In maart wist de ploeg van coach Wouter de Vogel de goede vorm terug te vinden en bleef in alle vier de wedstrijden ongeslagen. De kers op de taart van deze maand kwam op zaterdag 23 maart toen AZ Femenino terugkeerde in het AFAS Stadion. Hier stonden ze in een historische wedstrijd tegenover de toekomstige kampioen FC Twente. De wedstrijd begon uitstekend voor AZ, toen Spaan na vier minuten de score opende en geschiedenis schreef door de eerste vrouw in twaalf jaar te worden die scoorde in het AFAS Stadion. Na twee doelpunten van Twente was er voor de ploeg van De Vogel werk aan de winkel. Vijf minuten voor tijd werd het harde werk beloond toen Isa Dekker de stand gelijk maakte en haar ploeg een punt bezorgde.

Laatste fase
In de slotfase van het seizoen zou AZ opnieuw weten te winnen. Op bezoek bij Telstar wonnen ze in de voorlaatste wedstrijd van het seizoen maar liefst met 6-2. Dat was mede te danken aan de indrukwekkende hattrick van Desiree van Lunteren. AZ eindigde het eerste seizoen terug op het hoogste niveau op de negende plaats, met vijf overwinningen en zes gelijke spelen in 22 wedstrijden.