Overleven vraagt ​​om hecht Sporting Leiden

Play-off vierde/vijfde divisie: Sporting Leiden heeft dit weekend een belangrijke stap gezet in de strijd om uitbreiding van de vierde divisie. De Leidse ploeg won met 0-5 van het Haagse SV Houtwijk en heeft nu nog één overwinning nodig om volgend seizoen op het huidige niveau te komen. Komende zaterdag moet de Maassluise MSV’71 op neutraal terrein de rekeningen vereffenen. Als de mannen van Ronald Mink deze missie succesvol weten te volbrengen, is het langverwachte voortbestaan ​​van Mors’ team een ​​feit.

Dat er in het lommerrijke sportcentrum van Den Haag een ‘wedstrijd op leven of dood’ werd gespeeld, waarvan de verliezer naar de vijfde divisie zou degraderen, werd vooral in het eerste halfuur van de wedstrijd duidelijk. De jongeren uit Leiden leken degenen die het meeste last hadden van de spanning van de wedstrijd en konden doelman Sem Ouwerkerk bedanken dat na een halfuur spelen de stand nog steeds 0-0 was. Na deze nerveuze start verschenen de bezoekers vaker voor het doel van SV Houtwijk-doelman Ruthson Everitz, maar er werd nog steeds niet gescoord.

In de tweede helft veranderde het panorama van de wedstrijd compleet. De gefuseerde club leek alle twijfels terzijde te hebben geschoven en werd al snel de moederpartij. Nadat Yousuf Sadi Hilmi, de Leidse aanvaller die de Haagse verdediging voortdurend lastig viel, voor het eerst de buitenkant van de paal raakte, werd na ruim een ​​uur spelen de score genoteerd. De Leidenaren mochten vlak voor hun dugout een vrije trap nemen, waarna Mink kicker Sven Glasbergen de woorden “deze bal moet goed zijn, Sven” fluisterde. De bal zat goed, want de buitenspeler plantte de bal keurig op het hoofd van de inkomende Sadi Hilmi, die Evertiz met een fraaie kopbal kansloos liet (0-1).

Voor Hagenezen was het doelpunt het signaal om met man en macht voor de gelijkmaker te gaan, maar de gastheren konden de Leidse verdediging niet langer in verlegenheid brengen. Het was wachten op het volgende doelpunt van Leiden en uiteindelijk viel het tien minuten voor tijd. Melvin Dieke arriveerde met een goede pass op Glasbergen, die op zijn beurt oog had voor de volkomen verre Ryan Du Prie (0-2).

Een paar minuten later scoorde Sadi Hilmi zijn tweede doelpunt, waarna de talrijke Leidse fans zich opmaakten voor een feestje. De doelpunten van de jongeren Nando Hoogstraten en Lorenzo Calkhoven in de slotfase, beide spelers stonden nog maar enkele minuten op het veld, zorgden voor nog meer feest in Leiden (0-5).

Sporting Leidse coach Mink was kort na de wedstrijd zichtbaar emotioneel na de mooie overwinning van zijn ploeg. “Ik ben ongelooflijk trots op deze groep spelers. Na de degradatie van vorig seizoen moesten we met een jong en compleet nieuw team in de vierde divisie starten. Voor de winterstop moesten deze jongens wennen aan het soms zware voetbal van deze afdeling en dat was een proces van vallen en opstaan. De buitenwereld gaf geen cent meer voor onze kansen, maar deze jongens hebben er altijd voor gevochten. De deelname aan de trainingen is altijd erg goed geweest en na de terugkeer van een aantal ervaren spelers is er sprake van een positieve groei in het team en zijn we een zeer verenigd team geworden. Vlak voor het einde van de wedstrijd bevonden we ons in een p/d-situatie en konden deze niet meer leveren. Iedereen weet dat Sporting Leiden mijn club is en dat maakt deze voetbalmiddag voor mij heel bijzonder. Vandaag gaan we volop genieten van dit succes, maar vanaf aanstaande dinsdag ligt de focus op de finalewedstrijd. Het zou fantastisch zijn voor de club als we in de vierde divisie kunnen blijven. Ik kan je verzekeren dat het overleven gevierd zal worden als een kampioenschap”, blikte de Leidse inwoner vooruit.

SV Houtwijk – Sporting Leiden 0-5 (0-0) 66. Sadi Hilmi, 80. Du Prie 0-2, 84. Sadi Hilmi 0-3, 86. Hoogstraten 0-4, 90. Calkhoven 0-5.

Sporting Leiden basiselftal: Ouwerkerk, Hamelink, Schröder, Fakkel, Van Eijgen, Glasbergen, Van Egmond, Dieke, Hennekij, Sadi Hilmi, Du Prie.